Bugarska: Građani protestuju zbog prisluškivanja

Bugarska: Građani protestuju zbog prisluškivanja

Građani Sofije su se okupili ispred zgrade Državne agencije za nacionalnu bezbednost kako bi protestovali protiv, kako oni nazivaju, ilegalnog prisluškivanja, obavestio je izveštač BNR Nikolaj Hristov. U tom području je pojačano prisustvo policije.

„Kažem vam da je ovo ovde fabrika za stvaranje, skladištenje i upotrebu kompromitujućih materijala na najgrublji način, zamenjujući glas građana“, rekao je jedan od organizatora protesta Rosen Milenov, bivši službenik SANS-a. Demonstranti pozivaju na zaplenu servera, podataka ove agencije i proveru njenih aktivnosti.

Danas je Specijalizovani sud objavio da nije dozvolio prisluškivanje prelaznog premijera Stefana Janeva ili drugih političara pomenutih u izveštajima medija.

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Bojko Raskov rekao je u intervjuu za TV NOVA u petak da je prelazni premijer Stefan Ianev među političarima koji su bili pod lupom. Sofijsko tužilaštvo naložilo je istragu zbog navoda o nadzoru političara. Relevantnu istragu mora da sprovede Nacionalna kancelarija za kontrolu posebnih informacija.

Govoreći u programu bugarskog radija Horizont, Bojko Raskov je prokomentarisao da je iznenađen što je Tužilaštvo inspekciju dodelilo Nacionalnom birou za specijalnu obaveštajnu službu. Raskov, koji je bio prvi šef službe, podsetio je da se ove provere vrše samo nakon žalbi, po službenoj dužnosti i u slučajevima kada dokumenti prosleđuju službi druge institucije. / ibna