Bugarska, Grčka, Rumunija i Hrvatska pozivaju na otvaranje pregovora o članstvu u EU sa Albanijom i Severnom Makedonijom

Bugarska, Grčka, Rumunija i Hrvatska pozivaju na otvaranje pregovora o članstvu u EU sa Albanijom i Severnom Makedonijom

Ministri spoljnih poslova Bugarske, Grčke, Rumunije i Hrvatske izrazili su na sastanku u New Yorku snažnu podršku Albaniji i Severnoj Makedoniji u njihovom pristupanju Evropskoj uniji.

Ministri Bugarske, Ekaterina Zaharieva, Grčke, Nicos Dendias, Rumunije, Romana Manescu i Hrvatske, Gordan Grlić Radman, razmatrali su EU integracije šest zemalja regiona koje nisu članice EU i “identifikovale osetljiva itanja o reformama i svakoj od ovih zemalja, kao i način na koji im mogu pružiti podršku”, kaže se u izjavi bugarskog Ministarstva spoljnih poslova.

“Uvereni smo da ćemo biti bezbedniji, prosperitetniji i bogatiji samo ako sve susedne zemlje postanu članice Evropske unije,” rekla je Zaharieva.

Dodala je da je Grčka pomagala Bugarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj u njihovom procesu pristupanja a da je “sada vreme da mi podržimo naše susede iz šest zemalja Zapadnog Balkana.”

“Bugarska je potpisala memorandum o prijateljstvu sa Republikom Severnom Makedonijom i on mora biti ispunjen. Albanija treba da implementira zakonska rešenja koja su usvojena. Bugarska podržava početak pregovora sa obe ove zemlje,” rekla je Zaharieva.

“Grčka izlazi iz desetogodišnje krize, mnogi Grci su izgubili svoj način života, zemlja se okrenula sama sebi, ali smo sada ponovo spremni da se angažujemo u balkanskim i evropskim pitanjima. Podržavamo težnje Albanije i Severne Makedonije za članstvo u EU,” rekao je Dendias.

Rumunska ministarka Manescu rekla je da bu Bugarska, Grčka i Rumunija trebale da nastave saradnju u akcijama koje se tiču politike proširenja.

“Moramo podržati naše susedne zemlje i nastaviti čvrstu opredeljenost kojom je Bugarska vodila ovaj proces tokom predsedavanja EU. Obeshrabriti Severnu Makedoniju i Albaniju bila bi velika greška i mislim da je došlo vreme za pozitivne signale,” rekla je ona.

“Podržavamo Albaniju i Republiku Severnu Makedoniju na njihovom evropskom putu. Želimo da sve zemlje u regionu žive u kao dobre komšije, rekao je hrvatski ministar./ibna