Bugarska i Grčka „aktivno rade zajedno“ na pitanjima migracija i azila

Bugarska i Grčka „aktivno rade zajedno“ na pitanjima migracija i azila

Kao zemlje „prve linije fronta“, Bugarska i Grčka suočavaju se sa zajedničkim izazovima povezanim sa povećanim migracionim pritiskom. Moraju udružiti snage ne samo na bilateralnom nivou, već i unutar Evropske unije, kako bi posvetili dužnu pažnju Istočnom Mediteranu. To se takođe mora učiniti u bliskoj saradnji sa Turskom.

Ovo je zajedničko stajalište koje su tokom razgovora u Sofiji 20. septembra izneli bugarski ministar unutrašnjih poslova Mladen Marinov i ministar za migracionu politiku Grčke Giorgos Koumoutsakos, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Bugarske.

Pohvalili su bilateralnu saradnju na polju unutrašnjih poslova, migracija i azila.

Izražena je i spremnost za nadogradnjom i proširivanjem postojeće saradnje u cilju rešavanja zajedničkih izazova – prekograničnog kriminala, ilegalne migracije, trgovine ljudima i krijumčarenja robe.

Naglašena je i važnost trilateralne saradnje s Turskom i ključna uloga u razmeni informacija u Kontakt centru za policijsku i carinsku saradnju u Kapitan Andreevu. Otvoren i konstruktivan dijalog sa turskom stranom na svim nivoima mora se nastaviti, rekli su dvojica ministara.

Tokom radne posete Sofiji, Koumoutsakos je takođe održao sastanke sa premijerom Bojkom Borisovom i zamenikom ministra spoljnih poslova Petkom Doikovom.

Takođe je posetio Nacionalni koordinacioni centar u Generalnoj upravi granične policije da bi se na licu mesta upoznao sa migracionom situacijom u Bugarskoj i naporima koje agencije za sprovođenje zakona ulažu da ograniče migracioni pritisak i zaštite granice./ibna