Bugarska i Rumunija će izraditi sporazum o trećem mostu preko Dunava

Bugarska i Rumunija će izraditi sporazum o trećem mostu preko Dunava

Bugarska i Rumunija će pripremiti međuvladin sporazum o izgradnji trećeg mosta preko Dunava između Svishtova i Zimnicea, složili su se bugarski ministar transporta Rossen Zheliazkov i njegov rumunski kolega Alekandru-Razvan Cuc na sastanku u Sofiji, saopštilo je ministarstvo Željazkova.

Dogovoreno je da će nacrt sporazuma biti spreman do kraja jula 2019. godine, a nakon odobrenja vlada dve zemlje, predložiti ga za ratifikaciju od strane nacionalnih parlamenata.

“Izgradnja trećeg mosta na Dunavu je prikladna i značajna ne samo za dve zemlje, već i za celu Evropsku uniju, jer je takav objekat deo evropske saobraćajne infrastrukture”, rekao je Željazkov.

Dvojica ministara razgovarali su o mogućnosti izgradnje trećeg mosta između Svishtova i Zimnicea putem evropske procedure za izbor privatnog investitora prema Direktivi 2014/23 / EU Evropskog parlamenta i Saveta od 26. februara 2014. o dodeli koncesionog ugovora.

Složili su se da bi tri godine bilo realno vrijeme za izgradnju mosta.

Dvojica ministara saobraćaja su rekli da na važnim projektima i temama dve zemlje treba da budu ujedinjene u akcijama, braneći nacionalne interese sa partnerima Evropske unije, kao što je to učinjeno sa paketom mobilnosti.

Dva postojeća mosta koji povezuju Bugarsku i Rumuniju preko Dunava su Most prijateljstva, koji povezuje Ruse i Giurgiu i otvoren je u junu 1954. godine, a most Dunav 2 – sada poznat kao Novi Evropa most – povezuje Vidin i Kalafat, i otvoren je u junu 2013. godine. / ibna

 

(Foto: Immill preko Vikimedia Commons)