Bugarska i Rumunija se dogovorile o operacijama NATO vazduhoplovstva trećih zemalja u njihovom vazdušnom prostoru

Bugarska i Rumunija se dogovorile o operacijama NATO vazduhoplovstva trećih zemalja u njihovom vazdušnom prostoru

Zamenik bugarskog ministra odbrane Atanas Zaprianov održao je zvanični sastanak u Ruseu sa zamenicom ministra odbrambene politike, planiranja i međunarodnih odnosa u rumunskom Ministarstvu nacionalne odbrane Simonom Cojocaru. Brundusa Ioana Predescu, specijalna ambasadorka i opunomoćenica Rumunije u Bugarskoj, takođe je prisustvovala bilateralnim konsultacijama.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnim i regionalnim pitanjima u oblasti bezbednosti i odbrane, kao i u kontekstu delovanja dve zemlje NATO-u i EU. Takođe je potpisan protokol o izmenama i dopunama sporazuma između Vlade Republike Bugarske i Vlade Rumunije o prekograničnim operacijama vazdušne policije. Protokol je odobren odlukom Saveta ministara 16. decembra 2020. godine, nadograđujući osnovni sporazum između Vlade Republike Bugarske i Vlade Rumunije iz 2011. godine koji se odnosi na prekogranične operacije u vazdušnom prostoru. Za pregovore i potpisivanje protokola u ime Vlade Republike Bugarske bio je ovlašćen zamenik ministra Zaprianov.

„Potpisujući danas Protokol o izmenama i dopunama Sporazuma između naše dve vlade iz 2011. godine o prekograničnim operacijama u vazdušnom prostoru, razvijamo i nadograđujemo ne samo naše nacionalne sposobnosti, već i sposobnosti trećih zemalja da uspešno izvršavaju zadatke za zaštitu vazdušnog prostora Alijanse u dve zemlje“, rekao je Atanas Zaprjanov nakon potpisivanja protokola. „Ovim činom potvrđujemo svoju posvećenost jačanju bilateralne odbrambene saradnje u svim njenim dimenzijama i aspektima. Uveren sam da ćemo zajedničkim naporima uspeti da ispunimo naše savezničke obaveze i da će naše dve zemlje nastaviti da doprinose zaštiti bezbednosti vazdušnog prostora Saveza.“

Nakon potpisivanja Protokola i njegove ratifikacije od strane bugarskog i rumunskog parlamenta, savezničkim državama članicama biće omogućeno da na osnovu teritorija dveju zemalja sprovode prekogranične operacije u cilju zaštite vazdušnog prostora (Air Policing).

Dve strane su potvrdile posvećenost jačanju bilateralne odbrambene saradnje, kao i u kontekstu članstva u NATO-u i EU. / ibna