Bugarska i Severna Makedonija potpisale sporazum o borbi protiv trgovine ljudima

Bugarska i Severna Makedonija potpisale sporazum o borbi protiv trgovine ljudima

Bugarska i Republika Severna Makedonija potpisale su 23. jula protokol o međuvladinoj saradnji u borbi protiv trgovine ljudima, saopšteno je iz bugarske informativne službe.

Za Bugarsku, protokol je potpisao zamenik premijera zadužen za javni red i bezbednost, Krasimir Karakačanov, a za Severnu Makedoniju, zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

Protokol, potpisan na ceremoniji u Ohridu, predviđa razmenu informacija i saradnju u pružanju pomoći žrtvama trgovine ljudima.

“Protokol je poslednji sporazum između dve zemlje nakon potpisivanja ugovora o dobrosusedstvu u 2017. godini. Trgovina ljudima je tema u kojoj evropske institucije ne samo da razgovaraju, nego i mnogo čine jer je to jedno od krivičnih dela protiv ljudi,“ rekao je Karakačanov.

On je dodao da je i do sada bilo saradnje na istom području između ove dve zemlje, i to uglavnom preko ministarstava unutrašnjih poslova.

Karakačanov je rekao da su vlade Bojka Borisova i Zorana Zaeva u protekle dve godine učinile više nego sve ostale vlade dve zemlje u proteklih 20 godina.

On je rekao da u bugarskoj vladi Republika Severna Makedonija ima prijatelja, partnera i faktor koji će podržati njenu želju za evropskim integracijama./ibna