Bugarska: Imenovana nova privremena Vlada koja će organizovati izbore 14. novembra

Bugarska: Imenovana nova privremena Vlada koja će organizovati izbore 14. novembra

Predsednik Republike Bugarske Rumen Radev predstavio je novu privremenu Vladu koja će pripremiti i održati vanredne parlamentarne i redovne predsedničke izbore 14. novembra. Po prvi put u Bugarskoj privremena Vlada nasleđuje prethodnu, takođe privremenu, Vladu.

„Privremena Vlada je uspešan primer, korak napred u prevazilaženju političkih predrasuda koje zaustavljaju razvoj zemlje. Vratili ste poverenje u institucije. Nažalost, politička klasa nije prihvatila model privremene Vlade i poruke društva,” rekao je predsednik Rumen Radev tokom svog govora na predstavljanju privremene Vlade.

Bugarski predsednik je u nastavku izilaganja primetio da je „privremena Vlada održala poštene izbore, smanjivši kupovinu glasova. Vlada je razotkrila teško nasleđe, oligarhijski model upravljanja, nelegitimnost velikih infrastrukturnih projekata, rasvetlila i osujetila mnoge projekte korupcije i suprotstavila se modelu osvojene države. Ostvaren rekordan ekonomski rast – u smislu prihoda i istorijski niske nezaposlenosti. Vlada je ažurirala budžet, pojačavajući socijalnu politiku za najugroženije. Ažurirali smo penzije. Plan oporavka se poboljšava“, rekao je Radev.

„Zaštitili smo poslednje devičanske plaže na obali Crnog mora. Zaustavili smo uvoz i spaljivanje opasnog otpada. Privremena Vlada kontroliše energetsku krizu. Kontrolisala je haos u krizi sa COVID-19 i organizovala obuku za praćenje u školi“, rekao je predsednik.

Dokazali ste da je demokratska interakcija moguća, istakao je Rumen Radev i dodao: „Ovo je prednost za političku budućnost zemlje. Svojom aktivnošću ste vratili deo poverenja Bugara u institucije. ”

Stefan Yanev ostaje premijer u novoj Vladi, kojoj se pridružuju tri nova ministra. Valeri Beltchev je novi ministar finansija, Daniela Vizjeva je novi ministar ekonomije, a Hristo Alexiev je novi ministar transporta. / ibna