Bugarska: Istraga u vezi sa snimcima Borissova

Bugarska: Istraga u vezi sa snimcima Borissova

Gradsko tužilaštvo Sofije imenovalo je stručnjaka za video i audio materijal u kome su navodno snimljeni razgovori premijera Bojka Borisova i potpredsednika vlade Tomislava Dončeva.

Tužilaštvo je pokrenulo preliminarni postupak na osnovu čl. 339a Krivičnog zakonika.

25. juna 2020. godine postavljen je ekspert za ekspertizu fotografija i snimaka koji su objavljeni na  web lokacijama „Buffalo“, „Affair“ i „E-Vesnik“. Prema timu istražnih tužilaca, na web stranicu “Affair” dodat je video materijal razgovora sa glasovima koji navodno pripadaju premijeru Bojku Borisovu i potpredsedniku vlade Tomislavu Dončevu u pretkrivičnom postupku. “Takođe su imenovani eksperti za ove nove snimke”, navodi se u saopštenju tužilaštva Sofije.

Materijal slučaja zatražila je i primila Nacionalna služba bezbednosti (NSA). Kao bivši komandant ESA-e, general Krasimir Stanchev bio je ispitivan u vezi s tim slučajem.

Nakon istrage koju provode eksperti, bugarska javnost biće obaveštena o rezultatima i zaključcima. U ovom slučaju se očekuje identifikacija i ispitivanje osoba povezanih sa predmetima koji se razmatraju.

Gradsko tužilaštvo Sofije nastaviće da obaveštava bugarsku javnost o napretku predistražnog postupka./ibna