Bugarska: Italija će priznati istekle lične dokumente bugarskih državljana

Bugarska: Italija će priznati istekle lične dokumente bugarskih državljana

Italijansko ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje obavestilo je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova da će ta država priznati kao validna bugarska lična dokumenta kojima rok važenja ističe između 13. marta 2020. i 31. oktobra 2020. godine, i to u periodu od šest meseci od dana isteka dokumenata.

Naredbom potpredsednice Vlade i ministarke spoljnih poslova Bugarske, Ekaterine Zaharijeve, šefovi svih bugarskih stranih delegacija zatražili su od zemalja da izuzetno omoguće bugarskim državljanima povratak u Bugarsku, čak i ako su im istekli dokumenti. Bugarska će, uzajamno, isto postupati sa njihovim državljanima čiji lični dokumenti više ne važe.

Do danas je još 28 zemalja potvrdilo da će, s obzirom na okolnosti oko pandemije koronavirusa, prepoznati i dozvoliti bugarskim državljanima da napuste teritoriju sa ličnim identifikacionim dokumentima koji su istekli u periodu između 13. marta i 31. oktobra 2020. godine.

Dodatnih 14 zemalja pod posebnim uslovima ili sa posebnim rokovima priznaju bugarske identifikacione dokumente kojima je istekao rok važenja. Kompletna lista postavljena je na zvaničnoj web stranici Ministarstva spoljnih poslova Bugarske. / ibna