Bugarska: ITN održava konsultacije o formiranju vlade sa Plamenom Nikolovim na čelu

Bugarska: ITN održava konsultacije o formiranju vlade sa Plamenom Nikolovim na čelu

Predsednik Republike Bugarske, Rumen Radev, dodelio je mandat za formiranje nove vlade stranci „Postoji takav narod“ (ITN).

Predstavnike stranke prilikom ulaska u predsedničku palatu dočekali su demonstranti Nacionalnog pokreta za promenu sistema (NMCS). Po prijemu naloga, predstavnici su objavili predlog ITN za premijera Bugarske. To je Plamen Nikolov (44), doktor filozofije prava, politike i ekonomije koji je studirao u Austriji i SAD. Nikolov je biznismen sa 15 godina iskustva. Bio je direktor jedne američke kompanije za Evropu, Aziju i Afriku i radio je sa multinacionalnim kompanijama. Govori engleski, nemački i ruski. Bio je poslanik 45. i 46. saziva parlamenta.

Nakon ceremonije inauguracije, mandatar Plamen Nikolov odredio je prioritete svog mandata. „Moramo obratiti pažnju na Plan oporavka i stabilnosti i sledeći talas koronavirusa“, ​​rekao je on.

“Želimo započeti reforme u pravosuđu, revidirati Izborni zakon i ponovo izračunati penzije.”

ITN ima 7 dana da formira vladu, a ako ne dobiju podršku drugih stranaka, mandat će dobiti druga stranka sa najviše glasova na izborima, GERB-SDS.

„Uskoro ćemo objaviti imena odgovornih stručnjaka sa neupitnom etikom, koje ćemo predložiti za mesta ministara u sledećoj vladi“, rekao je potpredsednik ITN-a Filip Stanev za Bugarski radio. U drugom planu vlade koji predlažemo smanjili smo broj ministarstava. Za one koji traže intrige preporučujem da budu praktičniji. Ne želimo da isti model kao ranije bude prekriven lepim frazama. Želimo nadoknadu za poslednjih 12 godina upravljanja“.

„Pozvaćemo predstavnike Bugarske socijalističke partije, Demokratske Bugarske i „Ustanite! „Mafija napolje“ da im predstavimo strukturu i sastav vlade koju planiramo “, napisao je Tosko Jordanov u saopštenju za javnost. Njihov cilj je, kako je navedeno, da budu transparentni.

Hristo Ivanov obratio se ITN -u putem društvenih mreža i pozvao ih da predstave detaljan program za konkretne akcije koje nameravaju da sprovedu protiv korupcije i jasnu sliku o njihovom delovanju u parlamentu tako da administracija i odluke ne zavise od GERB -a i MFR -a. / ibna