Bugarska izabrao saudijsku firmu Arkad za proširenje kapaciteta gasne mreže

Bugarska izabrao saudijsku firmu Arkad za proširenje kapaciteta gasne mreže

Operater gasne mreže Bulgartransgaz objavio je 3. aprila da je izabrao kompaniju Arkad Engineering and Constructions Company iz Saudijske Arabije da dizajnira i izgradi lokalnu bugarsku gasnu infrastrukturu, potrebnu da bi zemlja mogla da upravlja tranzitnim gasom iz gasovoda Turskog toka.

Ponuda Arkada izabrana je među tri ponuđača jer je ponudila najnižu cenu, rekao je Bulgartransgaz. Saudijska kompanija ponudila je cenu od 1,29 milijardi evra da završi proširenje do kraja 2019. godine i 1,1 milijardu evra ako se posao treba obaviti u dve faze i završiti do kraja 2020. godine.

“Bulgartransgaz” nije naveo koju je od ove dvije opcije izabrao, ali je postavio gornju granicu troškova za polaganje 474,7 kilometara novog gasovoda na 2,29 milijardi leva (oko 1,17 milijardi evra).

Drugi ponuđač, konzorcijum koji su bugarski mediji izveštavali da je povezan sa  ruskim proizvođačem cevi TMK, ponudio je 2,42 milijarde evra i dodatnih 1,6 milijardi evra. Konzorcijum može uložiti žalbu na odluku o tenderu u roku od 10 dana, a ako to učini, to može stvoriti dodatni pritisak da se izbegnu kašnjenja u izgradnji.

Neki analitičari već su postavili pitanje da li će Bugarska uspeti da završi projekat na vreme, a isporuke kroz Turski tok na granici sa Srbijom trebalo bi da počnu početkom naredne godine i dostignu puni kapacitet do kraja 2020. godine, s obzirom na to da su postoje duga kašnjenja u izgradnji međupoveznih gasovoda sa susednim zemljama kao što su Rumunija i Grčka. / IBNA