Bugarska je preduzela još jedan korak ka završetku IGB-a

Bugarska je preduzela još jedan korak ka završetku IGB-a

Bugarska nastavlja sa isplatom finansijskih sredstava potrebnih za dovršetak IGB gasovoda, koji je, prema izjavi vlade zemlje, pokrenuo proces osiguranja kredita od 215 miliona leva (tj. 110 miliona evra) od Evropske Investicione Banke (EIB).

Očekuje se da će Interkonektor Grčka-Bugarska (IGB) biti spojna “sila” između Grčke i Bugarske za transport prirodnog gasa.

Kredit će, kako se napominje, vratiti bugarski energetski holding EAD (BEH EAD), koji jeu državnom vlasništvu, sa rokom otplate od 25 godina nakon ratifikacije sporazuma sa Evropskom investicionom bankom (EIB).

Ukupna investicija procenjena je na 240 miliona evra.

Podsećamo da je Evropska komisija u novembru 2018. godine u saopštenju objavila da odobravanje zajma Evropske investicione banke (EIB) nije u suprotnosti i ne krši pravila EU o državnoj pomoći.

Napominje se da se očekuje da cevovod transportuje 3 milijarde kubnih metara prirodnog gasa godišnje iz Grčke u Bugarsku, s potencijalom da preokrene protok i poveća kapacitet na 5 milijardi kubičnih metara prirodnog gasa godišnje, pod uslovom da postoji interesovanje tržišta.

Tačke priključenja biće Komotini na grčkoj i Stara Zagora na bugarskoj strani, dužina cevovoda će biti 182 km, dok projektom upravlja konzorcijum ICGB, koji čine kompanije BEH, DEPA i Edison. / ibna