Bugarska je suverena država i ne prima naređenja, kaže Zaharieva u vezi glasina o špijunaži

Bugarska je suverena država i ne prima naređenja, kaže Zaharieva u vezi glasina o špijunaži

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva demantovala je navode ruskog ambasadora, koji je rekao da se Bugarska povinovala svojim šefovima u vezi sa nedavnim slučajem špijunaže.

Ruska ambasadorka u Bugarskoj Eleonora Mitrofanova, koja je pozvana da u ponedeljak popodne komentariše nedavni špijunski skandal  bugarskih vojnih obaveštajnih službenika za Rusiju i deportaciju dva ruska diplomata od strane bugarskih vlasti, izjavila je sledeće:

„Očigledno je da je Bugarska morala da pokaže lojalnost šefovima. Nažalost, ovo je nivo takvih skandaloznih slučajeva, nadrealan je. Zbog toga u diplomatiji postoje jasne protivmere i vaše diplomate će napustiti Moskvu. Međutim, niko se posle svega ovoga ne oseća bolje. Važnije je da Bugari razmišljaju u ime Bugarske umesto da izvršavaju strane naloge; Održavati prijateljske odnose sa svima i imati koristi od svih. Stalno se pitamo da li je Bugarska na strani EU, SAD ili Rusije“.

Gostujući na bTV u utorak ujutro, potpredsednica Vlade i ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva rekla je da će mirno odgovoriti na izjave ruske ambasadorke.

„Odgovorit ću mirno. Ne znam, međutim, ko su šefovi koje pominje ambasadorka. Nismo psi ni kućni ljubimci. Ambasadorka verovatno ima na umu dane iz prošlosti kada smo bili članovi drugog saveza“, rekla je Zaharieva.

„Bugarska je suverena država i njene institucije samostalno donose odluke. Sa sigurnošću mogu da kažem da težimo da održimo prijateljske odnose sa svima i u tome se slažem sa njom. Ali isti prijateljski stav očekujemo i od druge strane“, rekla je Zaharieva, opisujući postupke ruskih diplomata kao „neprihvatljive“ i „nespojive sa Ženevskom konvencijom“.

Ona je odlučno negirala izvršenje stranih naredbi i uputstava, ističući da ovo nije prvi slučaj pokušaja špijunaže Rusije.

Na kraju, Zaharieva je naglasila da u Bugarskoj nije otkriven nijedan drugi pokušaj špijunaže, osim ruskog.

Prelazeći na druga pitanja, bugarska ministarka je primetila da „sa mnom nisu vođeni razgovori da postanem premijer“.

Govoreći u vezi izbora 4. aprila, ona je izjavila da „smo imali normalan izborni proces. Bugarska već godinama nema jednopartijsku vladu. Vladavina koalicije nije čudo prirode, moramo se prilagoditi koalicionoj vladi. U zapadnoj Evropi postoje vlade koje čine 7-8 partija“, prokomentarisala je Zaharieva.

“Glasanje u parlamentu 2019. godine pokazalo je da bugarsko društvo i stranke dele slične stavove po pitanju Republike Severne Makedonije. Neke stranke izvan parlamenta u to vreme, poput „Da, Bugarska!“, napisale su u svom programu plan za Republiku Severnu Makedoniju sličan onome koji smo mi zapravo predložili“, rekla je Zaharieva komentarišući odnose Bugarske sa Severnom Makedonijom . / ibna