Bugarska: Karakačanov će tražiti povećanje državnog Fonda za poljoprivredu

Bugarska: Karakačanov će tražiti povećanje državnog Fonda za poljoprivredu

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Krasimir Karakačanov najavio je u utorak da će Savetu ministara na raspravu uputiti dodatne mere, koje će zahtevati još 30 miliona leva u njegovom budžetu.

Karakačanov će predložiti tri nove mere podrške bugarskom poljoprivrednom sektoru:

– Zamena državne rezerve i ratnih zaliha konzervirane hrane i bugarskih mlečnih proizvoda, sa ciljem da se izdvoji 30 miliona leva za podršku bugarskoj poljoprivredi, stočnoj i industriji hrane, u teškoj godini kao što je ova.

-Dodatna subvencija Državnog fonda za poljoprivredu za proizvodnju svih vrsta povrća za 2020. godinu u iznosu od 150 miliona leva. To će garantovati proizvodnju bugarskog povrća za 2020. godinu i povećaće proizvodne površine tokom ove i naredne godine.

– Omogućavanje poljoprivrednicima neophodnih zaliha materijala kao što su: hrana za životinje i dodaci, semenke, biljke, đubriva, sredstva za zaštitu bilja, rezervni delovi za poljoprivredne mašine, sistemi za navodnjavanje, itd. a koji su potrebni za proizvodnju voća i povrća. Na ovaj način će se prevazići rizici propasti žetve, što bi značilo i prehrambenu krizu, izjavio je Karakačanov./ibna