Bugarska: Konzumacija alkohola i droga dramatično porasla tokom pandemije

Bugarska: Konzumacija alkohola i droga dramatično porasla tokom pandemije

Sve više mladića i devojak zloupotrebljavaju alkohol u Bugarskoj, a slučajevi akutnog trovanja povezanih sa drogom su u porastu. To pokazuju podaci Nacionalnog centra za javno zdravlje i analitiku.

Prema podacima o akutnim slučajevima trovanja alkoholom i drogama od početka godine, ukupno 2.892 osobe su konzumirale prekomerne doze alkohola i droga u prvom kvartalu. U odnosu na isti period prošle godine, broj slučajeva se povećao za oko 400 osoba.

Sve više i više mlađih od 15 godina, kao i onih mlađih od 18 godina koriste alkohol i drogu.

Postoji značajna razlika između muškaraca i žena sa zloupotrebom alkohola, jer je u ovoj kategoriji daleko više muškaraca.

U istom perioud prošle godine, broj mlađih od 15 godina koji su zloupotrebljavali alkohol bio je 78 dečaka i 62 devojčice, dok se ove godine broj slučajeva povećao na 119 kod dečaka i 75 kod devojčica. U kategoriji dece koja su uzimala drogu je njih 33, od kojih su 20 dečaci. Takođe, 124 tinejdžera su konzumirala alkohol, od kojih je 77 dečaka.

Trend zlouporebe droge i alkohola tokom epidemija coronavirusa zahvatio je i mlade između 16 i 18 godina, pri čemu su 92 dečaka i 48 devojčica zloupotrebili alkohol ili drogu. U prva tri meseca ove godine zabeleženo je devet slučajeva predoziranja alkoholom i drogama kod mladih.

Naglo je porastao i broj ljudi starijih od 18 godina koji su zloupotrebljavali alkohol ili drogu do te mere da su morali da se leče od akutnog trovanja.

Za isti period prošle godine, ukupan broj pijanih lica iznosio je 2.290, a sada iznosi 2.558. Od toga, 1.758 su bili muškarci, u poređenju sa 1.600 u istom periodu 2019. koji su završili na lečenju od akutnog trovanja, dok se 245 lečilo od predoziranja drogom.

Što se tiče žena, statistika je takođe nepovoljna, jer su 349 žena zloupotrebile alkohol ili drogu u prvom kvartalu ove godine u poređenju sa 243 u istom periodu prošle godine, od čega je 78 imalo akutno trovanje, dok su 53 žene morale biti hospitalizovane zbog uživanja alkohola i droga./ibna