Bugarska: Lider drugoplasirane stranke na izborima, Slavi Trifonov, odgovorio na izjave Borisova

Bugarska: Lider drugoplasirane stranke na izborima, Slavi Trifonov, odgovorio na izjave Borisova

„U vezi s obiljem političkih izjava i predloga iznetih poslednjih dana, želeo bih da kažem sledeće: U Ustavu se pominje vrlo jasan pravni postupak, i mi ga sasvim razumno poštujemo i sledimo“, objavio je lider pokreta „Postoji takav narod “, Slavi Trifonov, na Facebooku tri dana nakon izbora.

Trifonov je to napisao samo nekoliko sati nakon što je bugarski premijer Bojko Borisov pozvao lidera pokreta „Postoji takav narod“, koji je na izborima u nedelju osvojio drugo mesto, da preuzme svoj deo odgovornosti.

„Njihova igra će verovatno izazvati još više haosa. Bili smo odgovorni do izbora, od sada naš kolega političar Slavi Trifonov mora da napreduje i preuzme svoju odgovornost“, rekao je Borisov i dodao:

„Sa preko pola miliona glasača, kolega političar Slavi Trifonov mora da se javi i preuzme odgovornost. U ovom slučaju nije bitno da li su prvi ili drugi. Mi ćemo predložiti, oni neće da ga izaberu i on će doći sledeći.

Zato ga molim kao svog kolegu da započne sa predlaganjem sastava vlasti, koju će činiti predsednik parlamenta, odbori, ministri, zamenici ministara.

Ne odustajte, ne pravdajte se da nešto gubite. Spreman sam da imam deset aktuelnih članova koji će ih podržati. Za mene je važno da imam stabilnu vladu. Želim da posao bude miran i da postoji jasna Vlada“, rekao je Borisov i dodao da su stranke koje su činile glavnu opoziciju propale.

„Ako smatraju da je politička situacija teška, ako nema rešenja, novi izbori nisu odgovor. Evo vaše odluke, svi ste razgovarali o Velikoj narodnoj skupštini, o većinskim izborima, neka predsednik Radev podnese nacrt svog Ustava. Sazivamo Vrhovnu narodnu skupštinu, rešavamo sve probleme i krećemo ispočetka “, predložio je premijer. / ibna