Bugarska: LNG Interkonekcija sa Grčkom biće završena do kraja godine kaže Borisov

Bugarska: LNG Interkonekcija sa Grčkom biće završena do kraja godine kaže Borisov

Interkonekcija Grčka-Bugarska mora da je izgrađena do kraja 2021. godine, tako da tečni gas može proći Aleksandropolisom iz više izvora, poput američkog, izraelskog, egipatskog, jer u budućnosti postoji mogućnost povećanja kapaciteta pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, rekao je bugarski premijer Bojko Borisov.

Borisov je u sredu posetio mesto izgradnje interkonekcije između Grčke i Bugarske u oblasti Dimitrovgrad, napominjući da je „to 100% diferencijacija. Kada vidite koliko je to teško učiniti, razumete zašto to nisu učinili naši prethodnici”, rekao je premijer dodajući da aktivno rade na proširenju skladišta gasa Chiren, koje je takođe deo Inicijative tri mora, u kojoj učestvuje Bugarska.

Bojko Borisov je posetio područje duž rute gde će cevovod prelaziti reku Evros (Marica). U ovom delu su izvedene sve pripremne građevinske aktivnosti. Planiran je prelazak preko reke kroz horizontalnu bušotinu koja je ekološki najprihvatljivija. Prolaz je dugačak oko 500 metara, na solidnoj dubini ispod korita i prolazi kroz razne slojeve zemlje, što izuzetno otežava konstrukciju.

Građevinski radovi na priključku za gas napreduju, na području od 150 kilometara. Cevi su demontirane sa rute radi pripreme za sledeće aktivnosti. Varovi su napravljeni na 120 km, dok su na 70 km cevi postavljene u rov. Ukupna dužina gasovoda je 182 km, od čega 150 km na teritoriji Bugarske.

Prema dodatnom sporazumu potpisanom sa dobavljačem AWACS, kompanija mora slediti ažurirani raspored rada, a cevovod bi trebalo da bude izgrađen do kraja 2021. godine. Dogovoreni su srednji datumi za završetak osnovnih faza, od kojih je najvažniji završetak raskrsnica kroz velike vodene površine, do 15. oktobra 2021. Izgradnja se nastavlja održavanjem prvobitno dogovorene fiksne cene od 144,8 miliona evra.

Izgradnja interkonekcije između Grčke i Bugarske ključna je za Bugarsku i region zbog njenog strateškog značaja, kako bi se osigurala diverzifikacija izvora i ruta snabdevanja gasom. Projekat omogućava poboljšanu energetsku povezanost u jugoistočnoj Evropi, jer se razvija u sinergiji sa drugim velikim postojećim i planiranim projektima, poput terminala TAP i LNG u blizini Aleksandropolisa, gde je bugarska država deoničar. / Ibna