Bugarska među 13 zemalja EU koje pozivaju na na bržu integraciju zapadnog Balkana

Bugarska među 13 zemalja EU koje pozivaju na na bržu integraciju zapadnog Balkana

Potpredsednik bugarske vlade i ministar vanjskih poslova Ekaterina Zaharieva, zajedno sa ministrima 12 drugih zemalja članica EU, pozvali su na ubrzanje evropskih integracija zapadnog Balkana, saopštilo je 11. juna bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova. Trinaest ministara ( iz Bugarske, Češke Republika, Estonije, Letonije, Litvanije, Mađarske, Italije, Malte, Austrije, Hrvatske, Slovenije, Poljske i Slovačke) pozvali su na otvaranje pristupnih pregovora sa Republikom Severnom Makedonijom i Albanijom u junu 2019. godine.

U zajedničkoj izjavi ističe se značaj procesa proširenja EU na zapadnom Balkanu kao ključnog instrumenta za postizanje održive stabilnosti, mira i prosperiteta, saopštilo je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

“Svim članovima Saveta se preporučuje da ovog meseca preuzmu dalekovidne i hrabre odluke, što bi promovisalo kontinuirani napredak reformi, u skladu sa standardima i vrednostima EU.

“Zemlje u regionu moraju raditi na bliskoj regionalnoj saradnji i ulagati napore za stvarne dobrosusedske odnose.”

Bugarska veruje da će početak pregovaračkog procesa s Albanijom i Republikom Severnom Makedonijom održati i učvrstiti pozitivan zamah reforme u njihovim društvima.

Zemlje članice EU će imati priliku da procene njihov individualni napredak i pruže svoju podršku u svakoj fazi, navodi se u saopštenju.

Proširenje EU na zemlje zapadnog Balkana ostaje među prioritetima spoljne politike Bugarske, navodi se u saopštenju bugarskog Ministarstva spoljnih poslova.

Dobri odnosi među susedima, regionalna saradnja i vladavina prava su horizontalni kriteriji za napredak zemalja kandidata.

Sprovođenje slova i duha Ugovora o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji Republike Severne Makedonije biće ključno za donošenje relevantnih odluka. “Ovo je put ka obezbeđivanju regionalne stabilnosti i rešavanju svih otvorenih pitanja kako bi se stvorilo sigurno okruženje za regionalnu i evropsku bezbednost”, navodi se u izjavi./ibna