Bugarska: Mere će povećati fleksibilnost banaka, kaže Karanikolov

Bugarska: Mere će povećati fleksibilnost banaka, kaže Karanikolov

Vladine mere imaju za cilj da povećaju fleksibilnost banaka u novim i postojećim kreditima, rekao je bugarski ministar finansija Emil Karanikolov.

On je kao veoma prikladnu meru opisao akcije Narodne banke Bugarske, koja je obezbedila paket od 9,3 milijarde leva, koji je preduzet samo nekoliko sati nakon odluke Evropske komisije da ukine budžetska ograničenja.

Emil Karanikolov se fokusirao na mere koje je preduzela Vlada Bojka Borissova za podršku malim i srednjim preduzećima.

Počevši od paketa BNB-a objasnio je da bankama pruža veću likvidnost, čineći ih fleksibilnijima u kreditiranju. „Završili smo ovu meru sa još 500 miliona leva. Oni idu Bugarskoj razvojnoj banci koja će garantovati i pokrivati do 25% zajma”, rekao je, dodavši da će “to zapravo podstaći privatne investitore i banke da ulože 2,5 milijardi leva, što će podstaći bugarsku ekonomiju”.

Među merama za ublažavanje i smanjenje nezaposlenosti, ministar ekonomije je rekao da preduzeća takođe smanjuju opterećenje sa 60% na 40%, što ima za cilj da podrži preduzeća da zadrže svoje zaposlene. “Sada verujemo da preduzeća mogu zadržati te ljude i mogu da priušte da plate 40%”, rekao je on.

Pored toga, 200 miliona leva obezbediće Razvojna banka i komercijalne banke. Svako ko ima ugovor o radu koji trenutno ne radi moći će dobiti 1.500 leva beskamatnog zajma. Ovo nije mali iznos s obzirom da je prosečna plata u Bugarskoj 1.300 leva.

Izrazivši zabrinutost zbog povećanja nezaposlenosti, Karanikolov je rekao da je Bugarska otvorena ekonomija i da ne postoji način da se izbegne zatvaranje preduzeća u inostranstvu.

“Fabrike u našoj zemlji nisu privremeno zatvorene zbog hitnih mera koje smo usvojili, već zbog toga što su se njihovi strateški partneri u inostranstvu zatvorili zato što je koronavirus izvršio invaziju na njihova preduzeća i kompanije”, rekao je Karanikolov.

Rezimirajući, ministar ekonomije je rekao da su sve finansijske mere donesene u utorak realne, ali su kratkoročne ./ibna