Bugarska: Ministar za okolinu u pritvoru zbog krize sa vodom u Perniku

Bugarska: Ministar za okolinu u pritvoru zbog krize sa vodom u Perniku

Bugarski ministar okoline i vodosnabdevanja Neno Dimov bio je u pritvoru poslednja 24 časa, u okviru operacije Specijalnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe državne bezbednosti i Komisije za borbu protiv korupcije, u vezi sa krizom u vodosnabdevanju u Perniku.

“Prikupljaju se informacije o krivičnom delima koje su počinili službenici koji su doveli do problema sa vodom u Perniku”, navodi se u saopštenju Tužilaštva. Kako je zvanično saopšteno u četvrtak, glavni tužilac Ivan Gešev bio je u Perniku radi koordinacije tekućih istraga u vezi sa predistražnim postupkom u gradskoj krizi sa vodosnabdevanjem.

U četvrtak ujutro, pripadnici Specijalnog tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova izvršili su pretres kancelarije ministra Nena Dimova, a potom su ga odveli u Treću policijsku upravu Sofije na dalje ispitivanje.

Portparol generalnog tužioca Siika Mileva istakla je  da za Nena Dimova do sada nisu pronađeni inkriminirajući dokazi.

Poslednja dva meseca na snazi su stroga ograničenja u upotrebi vode u Perniku, jer se ne poštuju zakoni o upravljanju otpadom i zaštiti životne sredine što dovodi do zagađenja vode.

U istragu su takođe uključene Irina Sokolova, bivša guvernerka Perničkog okruga i član vladajuće stranke GERB Boika Borissova , bivši šef gradske kompanije za vodovod i kanalizaciju Ivan Vitanov, dok je u toku potraga za bivšom gradonačelnicom Pernika, Verom Cherk. Oni su svedoci u ovoj fazi i nisu optuženi.

Bugarski premijer pozdravio je ovu akciju i čestitao vlastima na sistematičnom radu.

Očekuje se da će ostavka Nena Dimova biti razmotrena, prema rečima bugarskog premijera, na sastanku stranaka koje čine vladajuću koaliciju ./ibna