Bugarska ministarka: Odlaganje pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom bi bila greška

Bugarska ministarka: Odlaganje pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom bi bila greška

Bugarska veruje da bi odlaganje početka pristupnih pregovora  Evropske unije sa Republikom Severnom Makedonijom i Albanijom bila greška te da bi to destabilizovalo region, rekla je bugarska ministarka spoljnih poslova, Ekaterina Zaharieva.

Zaharieva je dala intervju Bugarskoj nacionalnoj televiziji uoči sastanka Evropskog Saveta 17. i 18. oktobra.

Ministri spoljnih poslova EU, na sastanku u Luksemburgu 15. oktobra, po treći put su odložili odluku o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Odlaganje je rezultat stava Francuske, koja je rekla da će staviti veto na pozitivnu odluku.

Zaharieva kaže da su pregovori veoma dug proces.

“Bugarska podržava početak pregovora. To nema nikakve veze sa našim stavovima u okviru pregovora. To znači: Da, mi ćemo podržati početak pregovora ali ćemo kroz proces pregovaranja, kao politiku horizontale, pratiti implementaciju odredbi o dobrosusedskim odnosima, ugovorima i veoma jasnim uslovima,” rekla je ona.

Zaharieva je dodala da odobravanje okvira pregovora zahteva apsolutnu jednoglasnost, što znači da nema mogućnosti da se glas neke od zemalja članica ne čuje.

Bugarski parlament je ranije potvrdio stav vlade o Severnoj Makedoniji i Albaniji, postavljajući – posebno u slučaju Severne Makedonije –  brojne uslove koji se tiču implementacije dobrosusedskih odnosa,uključujući i neugodna pitanja zajedničke istorije./ibna