Bugarska: Mitrov najavio da će GERB sutra doneti odluku o mandatu za formiranje Vlade

Bugarska: Mitrov najavio da će GERB sutra doneti odluku o mandatu za formiranje Vlade

„Sistemske stranke su dinamična konstrukcija, iza njih su se krili bugarski glasači, mnogi od njih. Odbijanje dijaloga nije održiv politički izbor“, rekao je kandidat za premijera GERB-SDS-a Daniel Mitov novinarima u parlamentu nakon što je stranka „Postoje takvi ljudi“ odbila poziv za konsultacije o formiranju vlade.

„Sutra ujutro, izvršni odbor GERB-a doneće odluku o mandatu. Nećemo vratiti mandat danas, sutra ćemo odlučiti šta ćemo raditi “, rekao je Mitov.

„Opasnost je u tome što ćemo se naći u situaciji da neće biti stabilne Vlade, a bugarski narod neće znati šta da očekuje. Neće biti predvidljivog političkog procesa “, rekao je Daniel Mitov.

Naglasio je da je moguće da će na sutrašnjem sastanku Izvršnog odbora GERB-a neki izneti stav da bi o Savetu ministara trebalo glasati na plenarnoj sednici, iako nije dobio preliminarna uveravanja o podršci. “Ne znam kakva će biti dinamika, mi ćemo odlučiti i obavestiti vas“, rekao je Mitov novinarima.

Upitan koji bi kabinet podržao GERB u mandatu ostalim strankama, odgovorio je: „Pitanje je šta će oni generalno predložiti. Mi nemamo informacije. Nemamo informacije o tome šta rade druge strane. Sve što znamo je da vode neke razgovore u bekstejdžu. Ko su oni? Ko ih vodi? Koja su imena predložena? Niko ne zna! Sve vreme su plakali u pozadini, a sada bi dominirali nad svime.“ / ibna