Bugarska: Moramo prevazići emocije da bismo postigli rešenje sa Severnom Makedonijom, kaže Zaharieva

Bugarska: Moramo prevazići emocije da bismo postigli rešenje sa Severnom Makedonijom, kaže Zaharieva

„Stav bugarskog parlamenta po pitanju Severne Makedonije jedno je od čuda, jer je za nas tako retko da u bilo čemu imamo punu saglasnost. I bugarsko društvo i bugarske stranke imaju sličan stav po ovom pitanju. Dakle, izbori su jedna od njihovih iluzija ”.

Ovo je na bTV izjavila potpredsednica Vlade i ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva kao odgovor na navode da Republika Severna Makedonija čeka izbore u Bugarskoj kako bi rešila probleme sa pregovorima o pristupanju EU.

Potpredsednica Vlade se kategorički ne slaže, napominjući da je to potpuno pogrešno.

„Pogrešna je pomisao da će se nešto promeniti nakon izbora u našoj zemlji. Naprotiv, ako se nešto promeni, biće im još gore“, rekla je Zaharieva.

Takođe je rekla da na sastanku sa specijalnim izaslanikom Vlade Severne Makedonije, Vladom Bučkovskim, za razgovore sa Bugarskom nije bilo ništa tajno.

“Otvoreni smo; krećemo se u skladu sa sporazumom“, naglasila je Zaharieva.

„Jedan od preduslova da se nešto uradi i da se logično počne raditi na rešavanju problema je da smanjimo uticaj emocija u vezi sa ovom temom. Što više razgovaramo bez emocija, to više šansi imamo da završimo posao“, dodala je ona.

Prema njenim rečima, jezik je jedna od iluzija koju Republika Severna Makedonija pokušava da sugeriše.

„Želimo da prevaziđemo stereotipe iz prošlosti, da zaustavimo obrazovanje i osnivanje nacije zasnovane na antibugarizmu, da zaustavimo jezik mržnje i da zaustavimo mržnju prema bugarskom jeziku u obrazovnom sistemu. To je ono što mi želimo, ništa mnogo komplikovano po mom mišljenju, ali očigledno vrlo komplikovano po njihovom mišljenju“, rekla je potpredsednica Vlade.

Zaharieva je takođe komentarisala dvodnevne konsultacije predsednika Radeva u aveniji Dondukov, gde se nalazi Predsedništvo.

„Nažalost, već je toliko očigledno da se na ovim konsultacijama želi reći da će se manipulisati izborima, naravno, to je jedan od faktora koji obeshrabruje ljude da glasaju, verujući da je sve unapred određeno. Ovo je opasan flert. Ne znam kakva će biti politička korist za predsednika”, rekla je Zaharieva.

Naravno, to je posebna situacija, ali pripremamo se za izbore u Bugarskoj i inostranstvu. Ne pokušavamo da uskratimo građanima pravo glasa, rekla je Zaharieva, ali primetila je da promene Izbornog zakona u poslednjem trenutku nisu dobra ideja, posebno u pogledu glasanja putem pošte.

U ovom drugom slučaju je opasno menjati Izborni zakon.

„Shvatate da moramo prisiliti poštanske operatere u nekim zemljama da u stvari postanu mini biračka mesta, na kojima moraju da se prikupe glasački listići i da ih pošalju“, dodala je Zaharieva.

Spremni smo za 28. mart, istakla je Ekaterina Zaharieva. Istakla je da, kad god se izbori održavaju u inostranstvu, Ministarstvo spoljnih poslova želi da otvori odeljenja izvan diplomatskih misija, gde to države dozvoljavaju.

Bugarska ministarka spoljnih poslova takođe je komentarisala događaje u SAD, napominjući da su svi bili iznenađeni. Demokratija nije nešto što je dato, za nju se moramo boriti svaki dan. „Svakako je ono što smo videli bio šok za sve“, dodala je ona. / Ibna