Bugarska: Muftijstvo Bugarske osudilo najnovije izdanje Charlie Hebdoa

Bugarska: Muftijstvo Bugarske osudilo najnovije izdanje Charlie Hebdoa

Glavno Muftijstvo Bugarske osudio je najnovije izdanje francuskog časopisa Charlie Hebdo, objavljeno sa karikaturom turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana na naslovnici.

U saopštenju, objavljenom na veb stranici Muftijstva, naglašava se da je Charlie Hebdo satanski časopis. Naslovnica najnovijeg broja dosegla je dno bestidnosti, arogancije, vulgarnosti i kršenja ljudskih prava i dostojanstva, napominje se u saopštenju.

„Svemu tome svedočimo zahvaljujući ohrabrujućim postupcima predsednika Macrona, koji je krenuo stopama neofašističkog načina vođenja politike i retorike“, navodi se u izjavi.

Prema Muftijstvu, neprihvatljivi su ne samo crteži proroka, već i Erdoganovi. Naglašava se da Charlie Hebdo objavljuje karikature proroka Muhameda, nešto što „razdvaja naš svet“. Prema Muftijstvu, sloboda govora mora se primenjivati „u okviru ljudskog morala“.

„Muslimanska vera još jednom naglašava da sloboda govora i štampe mora da spada u okvir ljudskog morala i odgovornosti, da se prava i slobode ne smeju kršiti i da ne smeju naštetiti drugima. Moramo pokazati osetljivost na pitanja koja krše ličnost, jer je to osnova tolerancije i čvrstog suživota između različitih ljudi u društvu“, podvlači se u saopštenju. / ibna