Bugarska na 106 i poslednjem mestu u Evropi na skali korupcije

Bugarska na 106 i poslednjem mestu u Evropi na skali korupcije

Bugarska je ponovo najkorumpiranija zemlja u EU i istočnoevropskom regionu, prema godišnjem indeksu korupcije Transparenci Internationala za 2019. Ova država bila je i 2018. na poslednjem mestu u Evropi, dok se ove godine nalazi na 106. mestu od ukupno 183 zemlje.

Najmanje korumpirana zemlja EU je Danska. Takođe je rangirana kao prva na međunarodnom planu, a slede je Novi Zeland, Finska, Singapur i Švedska. Sa druge strane, najkorumpiranija država na svetu je Somalija, a slede Sudan, Sirija, Jemen i Venecuela.

Danska, sa 100 bodova, dobila je ocenu 87 protiv korupcije, dok je Bugarska dobila samo 43. Rumunija i Mađarska su zabeležile jedan bod više od Bugarske, na 44.

Dvadeset i dve zemlje pokazuju značajno poboljšanje između 2012. i 2019. godine, uključujući Grčku, Gvajanu i Estoniju. Stope CPI naglo su pale u 21 zemlji, posebno Kanadi, Nikaragvi i Australiji.

U proteklih sedam godina Grčka je porasla za 12 bodova u odnosu na 2012. Italija je takođe napredovala u ovom periodu dobivši dodatnih 11 bodova.

„Obe zemlje su ostvarile konkretna poboljšanja, poput napretka Italije u zakonskom okviru usvajanjem antikorupcijskih zakona i stvaranjem antikorupcijskih tela u obe države“, navodi se u izveštaju.

Međutim, u izveštaju se takođe dodaje: „Postkomunističke evropske zemlje i države članice EU se efikasno takmiče protiv korupcije. Mnoge zemlje, uključujući Mađarsku, Poljsku i Rumuniju, preduzele su korake da poboljšaju pravosudni sistem.

Skandali u nekim evropskim zemljama takođe pokazuju nedostatak transparentnosti u finansiranju političkih kampanja. Sukob interesa, zloupotreba državnih resursa u izborne svrhe, netransparentnost političkih partija i finansiranje kampanja, kao i nezavisnost medija prioritet su i za nacionalne vlade i za EU.

Institut za korupciju (CPI) sa sedištem u Berlinu, rangira zemlje na nivou percepcije korupcije u vladama i državnim institucijama na skali od 0 do 100, a nula ukazuje na visoko korumpirani javni sektor. / ibna