Bugarska: Na izborima 4. aprila će učestvovati osam koalicija i 23 stranke

Bugarska: Na izborima 4. aprila će učestvovati osam koalicija i 23 stranke

Žreb za utvrđivanje mesta stranaka i koalicija na listićima za izbore 4. aprila održaće se 2. marta, kako je najavila predstavnica Centralne izborne komisije (CIK) Tanja Caneva.

„23 stranke i 8 koalicija konačno su predale kandidature za izbore 4. aprila. Među dostavljenim dokumentima imamo šest odbijenica. Imali smo stranke koje nisu dovršile reviziju, izbrisali smo dve stranke, dok je samo jedna dostavila ispravne podatke“, rekla je Caneva.

„Do 2. marta, inicijativni odbori moraju da predaju potpise JSB-u. Stranke i koalicije moraju da predaju svoje liste kandidata do 2. marta”, dodala je Caneva.

CIK je takođe odlučivao o biračima kojima su lični dokumenti istekli. “Ispoštovali smo promene izvršene u zakonu o vanrednim situacijama i prema tim promenama lični dokumenti koji ističu u periodu od 13. marta 2020. do 31. januara 2021. produženi su za 6 meseci. Odnosno, to znači da će dokumenti kojima je istekao rok od 13. marta 2020. godine do danas i datum izbora biti važeći i ljudi sa ovim dokumentima moći će da glasaju. Takođe smo odobrili odluku o preseljenju birača sa trajnim invaliditetom. Odobrićemo posebnu odluku o potezu koja će služiti glasačima u karantinu. Nismo primili nijednu žalbu od prošle nedelje“, dodala je Tsaneva.

„Juče smo odlučili da promenimo sastav jedne od koalicija, a to je Volia i NFSB. Novi članovi koalicije su BDS „Radikali“ i „Radikalno demokratska stranka“, saopštio je Dimitar Dimitrov iz CIK.

Jasno je rekao da je 6.976 automata za glasanje već stiglo u Bugarsku i da je pet od njih isporučeno institucijama koje moraju da sertifikuju uređaje.

Dimitrov je takođe primetio da su do sada birači iz inostranstva podneli 48.477 prijava, od kojih je samo 727 podneto u pisanoj formi, a ostatak elektronskim putem, dodajući da takve prijave mogu da se podnesu do 9. marta.

Najveći broj od 10.000 prijava je primljeno iz Turske, zatim iz Ujedinjenog Kraljevstva 9.300, Nemačke 6.800, Španije 4.400, Sjedinjenih Država 3.070 a manji broj iz drugih zemalja. / Ibna