Bugarska na trećem mestu u Evropi po stopi smrtnosti od COVID-19

Bugarska na trećem mestu u Evropi po stopi smrtnosti od COVID-19

Na osnovu podataka iz poslednje dve nedelje, Bugarska je na trećem mestu po smrtnosti od koronavirusau Evropi  i na 13. mestu po morbiditetu, rekao je zdravstveni inspektor dr Angel Kunchev na konferenciji za novinare u Ministarstvu zdravlja. Stopa morbiditeta iznosi 658 na 100 hiljada ljudi.

„Moramo da odlučimo da li ćemo se pridržavati mera koje su na snazi ili ćemo uvesti strože mere, kao što je slučaj u gotovo celoj Evropi“, rekao je zdravstveni inspektor, predviđajući da će broj slučajeva i smrtnih slučajeva porasti.

Ministar zdravlja, profesor Konstantin Angelov, istakao je da nisu svi građani podržavali ili poštovali mere protiv pandemije. „Kruže glasine da nema virusa ili da su ograničenja usmerena na ukidanje slobode građana“, dodao je on.

Do sada je 4.330 zdravstvenih radnika zaraženo, a 31 je umrlo, dodao je Konstantin Angelov. U poslednja 24 sata 137 rezultata testa vratilo se pozitivno. Prema ministru, neki lekari su se po drugi put zarazili Covid-19 i to je u suprotnosti sa hipotezom da se, nakon zaraze, izgrađuje trajni imunitet.

Polovina sofijskih poliklinika ima posebna odeljenja Covid-19, rekla je gradonačelnica Sofije Jordanka Fandakova. U roku od pet dana u njih je smešteno skoro 1.600 ljudi, od kojih je 29% bilo pozitivno na antigene, dodala je ona. Što se tiče javnog prevoza, sedam grupa svakodnevno proverava da li se poštuju protivepidemijske mere. Početkom sledeće nedelje biće odlučeno kako će se đaci vraćati u školu od 6. do 12. razreda, najavila je gradonačelnica.

Prema rečima direktora Hitne bolnice Pirogov, prof. Dr Asena Baltova, bolnice su „u potpunosti pripremljene i opremljene“, a većina je već restrukturirana.

„Svi oni kojima je potrebna biće pregledani i, ako je potrebno, biće hospitalizovani“, uverava profesor. Trenutno 46% kreveta zauzimaju pacijenti sa blažim simptomima Covid-19, a 25% pacijenti na jedinicama intenzivne nege.

Osvrćući se na slučaj dvojice pacijenata koji su umrli ispred jedinice Covid-19 u bolnici u Plovdivu, ministar zdravlja objavio je da je naredio internu istragu i zatražio da tužilac preuzme slučaj. „Bilo je nekoliko lekara i medicinskih sestara koje su u to vreme radile sa drugim pacijentima“, objasnio je on. Ministar je izjavio da direktori medicinskih ustanova ne izvršavaju njegove naloge uvek u potpunosti, a regionalne zdravstvene inspekcije ne vrše potrebnu kontrolu.

„Zdravstveni sistem do sada upravlja situacijom; međutim, ako se mere ne poštuju, naša zemlja će izgubiti lekare“, zaključio je ministar zdravlja. / ibna