Bugarska: Najava kandidature Radeva za novi mandat na predsedničkim izborima izazvala reakcije

Bugarska: Najava kandidature Radeva za novi mandat na predsedničkim izborima izazvala reakcije

Najava bugarskog predsednika Rumena Radeva da će se ponovo kandidovati za predsednika na predsedničkim izborima, nekoliko nedelja pre parlamentarnih izbora, izazvala je reakcije na bugarskoj političkoj sceni.

Saopštenje o kandidaturi dolazi skoro devet meseci pre predsedničkih izbora i bez obezbeđene podrške Bugarske socijalističke partije (BSP).

Predsednica parlamenta Cveta Karajanova prokomentarisala je najavu, kritikujući Radeva zbog nedostatka dijaloga sa institucijama. Prema njenim rečima, predsednikova odluka da se kandiduje sa potpredsednicom Ilijanom Jotovom neće uticati na aprilske parlamentarne izbore, ali će obavezati GERB da na izbore izađe sa jakom garnuturom kandidata.

Zamenik ministra spoljnih poslova Georgi Georgiev doveo je u pitanje predsednikovu odluku, napominjući da je „mislio da će priznati velike greške koje je počinio, ekstremnu podelu nacije koju je izazvao i konačno reći da se neće kandidovati za drugi mandat“.

Predsednica Građanske platforme „Ortos Bugarska“ Maja Manolova izjavila je na bugarskom radiju da će podržati kandidaturu Rumena Radeva za drugi mandat.

Prema politikologu Trenda, Dimitaru Ganevu, Radevljev potez da objavi izlazak na izbore trenutno je sredstvo pritiska na Socijalističku partiju da zauzme stav o njegovoj kandidaturi.

U vreme kada se Socijalistička partija bori za pobedu na parlamentarnim izborima, Radev vrši dodatni pritisak, jer unutarpartijska smirenost može biti narušena.

Lider BSP ostavila je po strani svoje razlike sa Rumenom Radevom i ne bi želela da ponovo otvori front neposredno pre izbora.

BSP će odlučiti ko će biti njihov predsednički kandidat krajem leta, jer postoje procedure za kandidaturu i nekoliko stranaka mora da odluči o tom pitanju, smatra Ganev.

„Čak i ako Ninova danas kaže da će ga podržati, on možda neće biti predsednik nakon izbora, hipotetički gledano. Postoji takav scenario. Takođe, izjava Radeva bi hipotetički mogla ponovo da suprotstavi Ninovu protiv njega. To su razne političke situacije koje ne treba isključiti. Iz tog razloga, verujem da trenutno nema zvaničnog značaja za podršku Radeva iz BSP-a “, rekao je Ganev.

Nastavljajući, politički analitičar iz BGES-a primetio je da je u poslednje tri i po godine predsednik bio jasan i dosledan protivnik trenutne vlade GERB-a. Čak je išao toliko daleko da je povukao svoje poverenje u ovu vladu. Međutim, kako primećuje Ganev, „u ove tri i po godine dogodila su se dva izborna procesa – evropski i lokalni. GERB je pobedio na fronta. To je najveća politička snaga u zemlji, što znači da Radevov stav poštuju samo neki bugarski građani, ali ne i svi. Radev je preuzeo ulogu stranke u političkom procesu i jasno je pozicioniran kao opozicija, ali to ne znači da naginje ploču u jednom ili drugom smeru. Ostaje da se vidi da li će se nešto drugačije dogoditi na parlamentarnim izborima, ali čak i ako se dogodi da GERB ne bude vodeća politička partija, to ne znači da će to biti zbog Radeva.ibna