Bugarska: Najnovije istraživanje Gallupa pokazuje da GERB-UDF vode sa 25,8% ispred BSP koji ima 21,9%

Bugarska: Najnovije istraživanje Gallupa pokazuje da GERB-UDF vode sa 25,8% ispred BSP koji ima 21,9%

Sedam izbornih subjekata moglo bi ući u bugarski parlament, prema istraživanju nezavisnog programa mesečnog istraživanja Gallup International Balkan sprovedenog među 1.011 odraslih osoba sa ličnim intervjuima Bugara u periodu od 4. do 12. februara.

Prema anketi, da su izbori održani danas, sedam subjekata bilo bi zastupljeno u parlamentu, sa dve za koje se izborna kampanja smatra odlučujućom. Još uvek postoje neke koalicije koje se nadaju da će se približiti ili čak premašiti ulazni prag, posebno ako je odziv nizak ili će se boriti za subvenciju.

Prema tome, 25,8% onih koji kažu da će glasati i odlučili su za koga, glasaće za GERB i UDF, čineći ovo prvim izborom za glasače.

Socijalistička partija (BSP) je na drugom mestu sa 21,9%. Politička formacija „Postoji takav narod“ prima 13,1%, dok je MRF blizu sa 12,4%. „Demokratska Bugarska“ dobija 6,8%, formacija oko Maje Manolove 4,7% i VMRO 4,2%.

Za poslednje dve koalicije predizborna kampanja biće presudna za njihove šanse za učešće u Narodnoj skupštini. Koalicija Volia-NFSB takođe može imati takve šanse. Ukupni rezultat eksplicitnih izveštaja dve stranke je 2,7% kao verovatnoća glasova, ali ostaje da se vidi da li će ujedinjenje dve stranke dati bonus ili obrnuto, nešto što nije moglo da se analizira, analizira Gallup.

Politička formacija „Vaskrsenje“ ulazi u predizbornu kampanju sa više od jednog procenta, dok su formacije kao što su ABV, Ataka i Demokrate za Bugarsku takođe blizu jednog procenta. U svim ovim strankama i koalicijama kampanja će biti odlučujuća i nisu isključena iznenađenja. Postoji nekoliko drugih formacija koje beleže procente ispod 1%.

Podaci su, naravno, trenutni, a ne predviđanje rezultata izbora. Najteže je predvideti učešće, objašnjava Galup.

Podaci sredinom februara procenjuju da bi oko 2,9 miliona ljudi glasalo, da se izbori održe sada. Prema uslovnom preliminarnom biračkom spisku, to je oko 43%. Ovo je najmanja izlaznost na poslednjim izborima, ali opet treba naglasiti tradicionalnu dvosmislenost oko biračkih spiskova.

U ostatku ankete, dve institucije su uspele da prevaziđu štetu na svom imidžu iz leta i jeseni. Međutim, prema istraživanju Gallup International Balkan, nivo poverenja u vladu i Narodnu skupštinu među najnižima su u poslednjih deset godina, a nivoi poverenja poslednjih meseci beleže procente slične onima iz poslednjeg mandata vlade Orešarskog.

Tokom ovog perioda, poverenje u vojsku se povećalo na najviši nivo u poslednjih nekoliko decenija sa 54% poverenja i 28% nepoverenja, ranije ove godine. Odnosno, policija beleži porast poverenja građana, jer je tradicionalni procenat nepoverenja poslednjih godina, koji je bio na nivou od 40-50%, u poslednjih mesec dana porastao na 54-36%. / Ibna