Bugarska: Narodna skupština potvrdila izmene u Kabinetu

Bugarska: Narodna skupština potvrdila izmene u Kabinetu

Bugarska Narodna skupština odobrila je izmene u sastavu Vlade. Sa 116 poslanika koji su glasali za, a 89 protiv i bez uzdržanih, usvojene su promene u kabinetu.

Odmah nakon glasanja, u sali su se ponovo čuli povici „ostavke“.

Rasprave o izmenama i glasanje odvijali su se u odsustvu premijera Bojka Borisova. Opoziciona Socijalistička partija BSP više puta ga je pozvala da pokaže poštovanje prema zakonodavnoj vlasti i da prisustvuje plenarnom zasedanju kako bi podržao odluku pet ministara u svom kabinetu. Međutim, predsednica Tsveta Karaiancheva objasnila je da premijer nije mogao doći u Parlament. „Želim da podsetim pravila i Ustav, gde nema izričitog zahteva za prisustvom premijera. On unosi izmjene u sastavu Saveta ministara, ali nema prepreka da ih g. Tomislav Donchev, kao potpredsednik Vlade, predstavi. Zbog toga su sva tri potpredsednika Vlade ovde, tako da nastavljamo raspravu“, rekla je Karaiancheva.

Ministar Kabineta Vladislav Goranov, ministar unutrašnjih poslova Mladen Marinov, ministar ekonomije Emil Karanikolov, ministar zdravlja Kiril Ananiev i ministarka turizma Nikolina Angelkova napuštaju pozicije u Vladi.

Bivša potpredsednica za ekonomsku i demografsku politiku Mariana Nikolova, koja je imenovana za ministra turizma, položila je zakletvu pred Narodnom skupštinom. Marinova će zameniti direktor Generalne direkcije nacionalne policije Hristo Terzijski, a Ananieva će zameniti direktor Aleksandrovačke bolnice profesor Konstantin Angelov. Kontrolu u Ministarstvu ekonomije preuzima bivši zamenik ministra Lahezar Borissov.

Kiril Ananiev vraća se u Ministarstvo finansija kao ministar./ibna