Bugarska: Nećemo biti deo sitnih političkih igara, kaže glavni državni tužilac

Bugarska: Nećemo biti deo sitnih političkih igara, kaže glavni državni tužilac

Prošle nedelje, svi su davali savete Javnom tužilaštvu. Od predsednika Radeva i premijera Borisova do Karakačanova i Ninove. Umesto davanja saveta neka rade posao za koji su izabrani, rekao je bugarski glavni tužilac Ivan Gešev.

Nećemo dozvoliti da Tužilaštvo učestvuje u sitnim političkim igrama. Niko ne može da kaže tužilaštvu šta da radi, a šta ne da radi, naglasio je Gešev.

Znamo šta da radimo i bugarski građani očekuju da mi obezbedimo red i mir. Tužilaštvo zna svoj posao, zna kako da postupa. Tužilaštvu je dobro poznato šta će bugarski građani uraditi i šta očekuju. Ne moramo prihvatati preporuke i učestvovati u sitnim političkim igrama, ponovio je Gešev. Za nas je važno da postoji krivična odgovornost, dodao je glavni tužilac.

Što se tiče Vasilija Bozhova, Gešev je rekao da nema zvanične informacije o tome da li je Vasilij Bozhov pušten iz pritvora. U nekim zemljama ne postoji praksa da se milijarderi drže u pritvoru; bilo bi neverovatno ako bi njega držali tako dugo. Obično im vrate pasoš. Želeli bismo da se on vrati u Bugarsku i da mu se ovde sudi. Postoje i nove optužbe za skrivanje kulturno-istorijskih artefakata, zaključio je Gešev./ibna