Bugarska: Nejkova iz stranke “Postoji takav narod” nova predsednica CIK-a

Bugarska: Nejkova iz stranke “Postoji takav narod” nova predsednica CIK-a

Kamelia Nejkova nova je predsedavajuća bugarske Centralne izborne komisije, saopštio je predsednik Republike Bugarske Rumen Radev, posle konsultacija sa parlamentarnim strankama.

Nejkovu je nominovala stranka „Postoji takav narod“ i ona će zameniti Krasimira Cipova, čiju je kandidaturu GERB ranije povukao. Bivša vladajuća stranka GERB imenovala je Dimitra Dimitrova za zamenika predsednika u CIK-u.

Sve stranke koje su učestvovale u konsultacijama, osim GERB-a, složile su se da GERB svojom odlukom o povlačenju kandidature Cipova pokušava da sabotira izborni proces. Desislava Atanasova iz GERB-a negirala je sve optužbe, rekavši da njena stranka neće učestvovati u razgovorima sa strankama poput “Postoji takav narod”, čiji se lider još nijednom nije pojavio u Narodnoj skupštini.

Ranije ujutru, predsednik Rumen Radev pozvao je na dalje konsultacije između stranaka i koalicija zastupljenih u parlamentu radi imenovanja predsednika Centralne izborne komisije. Razlog je bio povlačenje jedinog kandidata koji su stranke predložile za tu funkciju, iz koalicije GERB-SNS. / Ibna