Bugarska: Nema promene bugarskog stava prema Severnoj Makedoniji, kaže ministar spoljnih poslova Stoev

Bugarska: Nema promene bugarskog stava prema Severnoj Makedoniji, kaže ministar spoljnih poslova Stoev

Nema promene u stavu Bugarske u pogledu Republike Severne Makedonije, izjavio je vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Bugarske Svetlan Stoev, koji se danas sastao sa ministrom spoljnih poslova Portugalije Augustom Santosom Silvom i komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varhelijem.

„Bugarska nastavlja da bude dosledna u svojoj podršci evropskim integracijama zemalja zapadnog Balkana, istovremeno poštujući kriterijum pojedinačnih dostignuća svake zemlje i poštujući osnovne vrednosti zajednice kao dobrosusedstva. Otvoreni smo za odgovoran, otvoren i punopravan dijalog sa Republikom Severnom Makedonijom. Očekujemo od naših najbližih suseda u regionu da rade u duhu iskrenosti i konstruktivnosti. Želim da naglasim da u vezi sa ovom temom postoji potpuni kontinuitet i ne može se očekivati promena u nacionalnom položaju Bugarske u odnosu na Republiku Severnu Makedoniju“, rekao je ministar Stoev.

Izrazio je spremnost da se sastane sa makedonskim kolegom Bujarom Osmanijem kako bi razgovarao o inicijativama koje bi mogao preduzeti prelazni kabinet.

„Za nas je održavanje dobrosusedskih odnosa i dobijanje neophodnih garancija za sprovođenje Sporazuma iz 2017. godine od ključnog značaja, naglasio je ministar i dodao da „nastavljamo da se trudimo da vratimo poverenje u naše odnose sa Republikom Severnom Makedonijom“.

„Cilj nam je da preduzmemo konkretne korake za obnavljanje dijaloga sa Skopljem, uključujući i na najvišem nivou, što će pružiti osnovu budućoj redovnoj vladi da vrati naše odnose na nivo koji bi trebalo da poveže dve tako bliske države“, rekao je Stoev.

Na kraju, ministar spoljnih poslova izjavio je da se nada da će napori Bugarske i dobronamerni pristup konačno “biti cenjeni od naših suseda i da ćemo zajedno raditi na pronalaženju održivog i trajnog rešenja za otvorena pitanja u našim odnosima”.

Proces proširenja je jedan od prioriteta Portugalije, izjavio je portugalski ministar spoljnih poslova Augusto Santos Silva, dodajući da se oslanjao na podršku Evropske komisije, sa kojom Lisabon blisko sarađuje.

Istakao je dva procesa proširenja: pokretanje međuvladinih konferencija sa Srbijom i Crnom Gorom i odobravanje pregovaračkog okvira sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

„Bilo je veoma važno za oba procesa da se čuju bugarski predlozi, inicijative i ono štoih brine. Činimo to odgovarajućim diplomatskim i političkim kanalima i već je mnogo urađeno. Zbog toga je sada trenutak za direktne političke konsultacije sa Bugarskom i one će biti od velike važnosti za tekući proces i veoma važne za portugalsko predsedavanje“, rekao je ministar Silva.

Komesar EU Oliver Varhelii rekao je da je uvek bilo veoma važno čuti važne države članice o pitanjima proširenja.

„Bugarska je vodeća država članica u pogledu razvijanja naše politike za zapadni Balkan. Zbog toga je uvek vredno doći ovde da potražimo ideje i konsultujemo se“, rekao je, dodajući da smo na važnom raskršću, postoje odluke koje možemo doneti.

Augusto Santos Silva i Oliver Varhelyi, takođe su se sastali sa predsednikom Rumenom Radevom i premijerom Stefanom Ianevom. / Ibna