Bugarska: Neophodno je postepeno smanjivati mere da se ne suočimo sa drugim talasom, kaže Radev

Bugarska: Neophodno je postepeno smanjivati mere da se ne suočimo sa drugim talasom, kaže Radev

“Nećete me videti dapaničim. Više volim glas razuma, bez obzira na to koliko me košta“, rekao je bugarski predsednik Rumen Radev u Triavni, gde je posetio fabriku oružja Emko.

„Neće proći ponovljena manipulacija kojom žele da predsednik sabotira zdravstvene mjere. Uz zdravstvene mere, moraju postojati i adekvatne socijalno-ekonomske mere sa tri veoma važna kriterijuma: da budu blagovremene, dostupne, subvencionisane“, naglasio je predsednik.

„Ako nešto može ugroziti zdravstvene mere, to nije zbog bugarske neodgovornosti, jer nas pokušavaju ubediti da kasnimo, već zbog nedostatka ubedljivih, pravovremenih socijalnih i ekonomskih mera. Njihov nedostatak dovodi do obeshrabrivanja ljudi“, dodao je šef države.

Radev je ponovio svoj stav o postepenom ublažavanju mera preduzetih u vanrednom stanju. „To se ne može dogoditi brzo. To je složen proces koji zahteva postupno planiranje. Mnoge zemlje već rade na takvim planovima. Ako Bugarska to ne učini, bićemo u opasnosti od drugog talasa“, rekao je Radev.

Rukovodstvo Emka već je objavilo da nije zatražilo državnu pomoć i da država ne sprečava kompaniju da izvozi proizvode u inostranstvo, gde je njeno glavno tržište. Kompanija ima 630 zaposlenih./ ibna