Bugarska: Nepredvidivost izbora važan faktor, smatra Galup

Bugarska: Nepredvidivost izbora važan faktor, smatra Galup

Nepredvidivost na predstojećim izborima važan je faktor. Šanse za prvo mesto podeljene su na dve stranke, a nešto više stranci „Postoji takav narod“ zbog trendova poslednjih meseci i nedelja.

Ovo je kratki zaključak iz pregleda izbornih trendova, malo pre kraja predizborne kampanje za izbore 11. jula. Istraživanje je sproveo Gallup International Balkan za Bugarski nacionalni radio, putem intervjua uživo, na 1.010 punoletnih Bugara, što je za ovu zemlju reprezentativan uzorak.

Glasovi za stranke, koalicije i kandidate, kada bi se  izbori održali danas, pokazuju sledeći snimak pre poslednjih dana kampanje:

21,3% glasača podržava „Postoji takav narod“, dok GERB-SDS 20,3% U ovoj fazi je gotovo nemoguće odrediti koja će od dve stranke biti prva, jer sve zavisi od različitih tipova mobilizacije u obe stranke. Međutim, izgleda da Trifonov ima uzlazni zamah, dok GERB ima suprotan. Naravno, trenutno se deo potencijalnih glasača GERB-a možda „krije“ zbog nedostatka prestiža stranke, kaže se u Gallupovoj analizi.

Za sada su BSP i njegova koalicija i dalje treći sa 15,9%. Demokratska Bugarska i MRF imaju slične rezultate, sa 12,2%, odnosno 11,5%. U slučaju manjinske stranke MRF, moguće glasanje iz Turske stvara poteškoće u izveštavanju. Demokratska Bugarska je, s druge strane, ojačala poslednjih nedelja.

„Ustani! Mafija napolje!” formacija je na 6,1%, a Bugarske patriote na pragu ulaska u parlament od 4%, a njihovi izgledi u potpunosti zavise od veličine ograničenja i stepena mobilizacije.

Međutim, poslednji dani i sati mogu učiniti sve razlike. Na primer, Vazrazhdane ima 3,1%, a Bugarsko leto 2,5%. Obe političke formacije imaju ambicije da pređu granicu. Koalicija oko Jeana Videnova do sada je imala 1% izborne podrške, ali u ovoj vrsti novih formacija deklarativne tendencije nisu uvek najbolji pokazatelj.

Sa ovim rezultatima, tri protestne stranke još uvek nemaju većinu. Naravno, postoji trenutak kada bi se ovo moglo promeniti.

Skoro 50% ispitanika reklo je da će glasati. Međutim, prognoze učešća su uglavnom izuzetno teške.

Barem jedan od birača izjavio je da “ne podržava nikoga“. Takođe se očekuje da će nevažeći listići biti minimizirani zbog mašinskog glasanja.

Uzorak je reprezentativan za odraslu populaciju zemlje. Studija je sprovedena između 30. juna i 7. jula. Apsolutna maksimalna greška je ± 3,1% do 50%. 1% od ukupnog uzorka iznosi oko 55 hiljada ljudi. / Ibna