Bugarska: Obeležavanjem 100 dana protesta održava se i 5. Veliki narodni ustanak

Bugarska: Obeležavanjem 100 dana protesta održava se i 5. Veliki narodni ustanak

Organizatori protesta izabrali su stoti dan antivladinih demonstracija za održavanje 5. „Velikog narodnog ustanka“ u petak u Sofiji.

Peti Veliki narodni ustanak počeće u 17:00 (po lokalnom vremenu) 16. oktobra u takozvanom „trouglu moći“ u Sofiji.

Građani su na ulicama i trgovima Sofije već 100 dana, dok protestni skupovi održavaju i u drugim gradovima, kao i Bugari u dijaspori.

Nezadovoljstvo građana vladom, korupcija za koju kažu da se ukorenila na svim nivoima vlasti i tekuća reforma pravosuđa povod su za antivladine proteste. Njihovi glavni zahtevi su trenutna ostavka premijera Bojka Borisova i cele vlade, ostavka državnog tužioca Ivana Geševa i održavanje vanrednih i poštenih izbora.

Petom velikom narodnom ustanku prisustvovaće četvorica poslanika Evropskog parlamenta koji će građane pozdraviti sa govornice koja se nalazi ispred zgrade Predsedništva.

Do sada su se održala četiri velika protesta pod nazivom „Veliki narodni ustanci“. Protesti su obišli svet i bili su predmet negativnih rasprava o bugarskoj vladi, dok su institucije Evropske komisije uključile Bugarsku u svoj izveštaj, u pogledu vladavine zakona u državama članicama EU.

Kao rezultat, poslanici EP-a velikom većinom usvojili su rezoluciju kojom se osuđuje “svrgavanje demokratije i uvođenje korupcije” pod vladom bugarskog premijera Bojka Borisova.

U otvorenom pismu hiljade ljudi iz naučne i intelektualne zajednice izrazilo je podršku protestu i usprotivilo se mnogim devijacijama u politici i društvu u Bugarskoj. Studenti sa Sofijskog univerziteta takođe su učestvovali u demonstracijama.

„Očekujte neočekivano“, rekao je advokat Nikolaj Hadžigenov iz takozvanog „Otrovnog trija“ u intervjuu Bugarskom radiju povodom stotog dana protesta. Predstojeći „Veliki narodni ustanak“ bila je glavna tema 99. noći antivladinih demonstracija i marša koji se održao u glavnom gradu.

Organizatori su najavili da će biti “neprijatnog iznenađenja” za vladajuću koaliciju i naglasili da protesti neće prestati ni nakon “100 dana izglasavanja nepoverenja ” protiv vlade.