Bugarska: Odbor za državnu bezbednost i javni red odbacio veto Radeva

Bugarska: Odbor za državnu bezbednost i javni red odbacio veto Radeva

Sa 10 glasova za i samo jednim protiv, članovi Odbora za državnu bezbednost i javni red odbacili su veto bugarskog predsednika Rumena Radeva na zakon o Ministarstvu unutrašnjih poslova i ponovo potvrdili tekstove koje je šef države osporio.

Radev je ponovo podneo neke tekstove za novu raspravu, izražavajući svoje neslaganje sa odredbama koje, po njegovom mišljenju, kopiraju zaštitu koju pruža zakon o NVO. Kako je tvrdio, ideja Ministarstva unutrašnjih poslova u vezi zaštite pojedinaca stvara uslove za neefikasno i besplodno korišćenje državnih resursa, bez garancija za veću bezbednost.

Pravni savetnik Ivanka Ivanova prisustvovala je sastanku Odbora kako bi predstavila predsednikove prigovore na odredbe zakona, izražavajući Radevovo bezuslovno slaganje sa zajedničkim naporima da se predlozima u zakonu poboljša efikasnost njegovog sprovođenja, ali je doveo u pitanje pravni okvir za zaštitu pojedinaca, ponavljajući argument rizika od preklapanja nadležnosti.

Zbog zvanične misije van zemlje, ministar unutrašnjih poslova Mladen Marinov nije prisustvovao sastanku, ali zamenik Milka Bernera izrazio je podršku poslanicima članovima Odbora. „Bezbednost se u principu ne obezbeđuje pojedincu zbog njegovog položaja, već samo u slučaju specifične pretnje zaposlenom“, rekao je on zakonodavcima.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova i dalje sprovodi slične akcije. Predsedavanje EU je tek prošlo. Ko je drugi obezbeđivao ljude, uključujući strance, nego Ministarstvo unutrašnjih poslova“, rekao je poslanik GERB-a i ministar unutrašnjih poslova Valentin Radev. “Verujemo da je to tačno i da je to dovoljno jasno”, dodao je Berner. / ibna