Bugarska: Odbor za pravna pitanja podržao amandmane GERB-a o mehaničkom sistemu glasanja

Bugarska: Odbor za pravna pitanja podržao amandmane GERB-a o mehaničkom sistemu glasanja

Sa 11 glasova za, 9 protiv i bez uzdržanih, Odbor za pravna pitanja bugarske skupštine podržao je ideju vladajuće stranke GERB da promeni zakonska rešenja u oblasti izbora vezana za automatsko glasanje.

Vladajuća stranka je predstavila predlog zakona čiji tekst predviđa da će svaki birač sam odlučiti da li će pravo glasa iskoristiti mehanički ili ručno. Međutim, na lokalnim izborima neće biti mehaničkog glasanja za gradonačelnike i opštinske odbornike, već samo za parlamentarne, predsedničke i evropske izbore. Predviđeno je da u izbornim jedinicama bude najmanje jedan uređaj na najmanje 300 birača.

GERB takođe predlaže da se u Izborni zakonik upiše posebno poglavlje, koje će obezbediti mešoviti sistem glasanja za Veliku narodnu skupštinu – proporcionalnim sistemom će biti izabrano 200 poslanika, a preostalih 200 većinom.

Zbog ovog teksta, Hristin Mitev iz Ujedinjenih patriota najavio je da će se uzdržati od glasanja, ali je na kraju glasao za amandmane. Kako je rekao, Ujedinjeni patrioti takođe su imali određenih rezervi u pogledu samog mehaničkog sistema glasanja.

Kao što se očekivalo, glavna opoziciona stranka BSP kritikovala je predložene promene. „To je rezultat njihovog potpunog nepoznavanja odnosa prema zakonodavnom procesu“, argumentovao je poslanik Krum Zarkov. Tvrdi da je to upravo ono što promene pokazuju „u poslednjem trenutku, a izbori su pred vratima“, dodajući da predlog zakona podrazumeva osnovne ciljeve „bacanjem prašine u oči ljudi“.

MRF se takođe usprotivio novim zakonima i podneo alternativne predloge.

Očekuje se da će tekstovi o tekstovima biti raspravljano na plenarnoj sednici. / ibna