Bugarska odložila posetu turskog ministra spoljnih poslova zbog Zakona o religijama

Bugarska odložila posetu turskog ministra spoljnih poslova zbog Zakona o religijama

Bugarska je odgodila posetu turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua koji je bio planiran za 9. april, izjavila je zamenica premijera i ministar spoljnih poslova, Ekaterina Zaharijeva, u televizijskom intervjuu.

Poseta je odložena kao diplomatski signal nakon što je Čavušoglu izazvao uznemirenost u Bugarskoj rekavši da je Turska intervenisala u vezi sa amandmanima na Zakon o verskim zajednicama.

Izmene koje su napravili GERB stranka premijera Bojka Borisova i Pokret za prava i slobode, predviđaju odgodu dugova verskih zajednica prema državi. Kancelarija glavnog muftije, duhovnog vođe muslimanske manjine u Bugarskoj, najviše je dobilo ovim izmenama jer je daleko najveći dužnik od, navodno, osam miliona leva (oko četiri miliona evra).

Turski ministar spoljnih poslova spornu izjavu dao je uoči lokalnih izbora u njegovoj zemlji.

Borisov je zatražio izvinjenje od potpredsednika Turske, ali ga nije dobio. Tema ja zaokupila bugarsku unutrašnju politiku, posebno od strane ultranacionalista, a zatraženo je i proterivanje turskog ambasadora.

Zaharieva je rekla da je na nedavnom sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a uspela kratko razgovarati sa Čavušogluom.

“Ponovio je da je pogrešno protumačen”, rekla je ona. “Recimo da je to bila neka vrsta izvinjenja”.

Ona je rekla da je odlaganje posete diplomatski signal. „Diplomatija ima različite opcije za reakcije, a ovo je jedna od njih“, rekla je Zaharieva ./ibna