Bugarska: Opozicija traži glasanje o poverenju Vladi

Bugarska: Opozicija traži glasanje o poverenju Vladi

Poslanici bugarske Nacionalne skupštine razgovaraće o predlogu Socijalističke partije za glasanje o poverenju Vladi Bojka Borissova zbog neuspeha politike zaštite životne sredine i voda.

To pitanje će doći na dnevni red Narodne skupštine u petak, 24. januara. Ovo će biti četvrti zahtev za glasanje o poverenju. Glasanje će se održati u sredu, 29. januara. Prema Poslovniku Narodne skupštine, glasanje se treba obaviti najkasnije 24 sata nakon završetka rasprave o predlogu.

Do sada je Socijalistička partija (BSP) dobila samo podršku MRF-a. Dve stranke imaju ukupno 104 glasa. Stranka Volia Veselina Mareshkija još nije jasno iznela svoje stajalište, dok se Ataka nije odazvala pozivu socijalista za dijalog.

Predlog za glasanje o poverenju iz BSP-a na 40 stranica govori o nedostatku vode za pola miliona Bugara, s ozbiljnim rizikom da se taj broj poveća. Štaviše, prema obrazloženju, Bugari udišu najzagađeniji vazduh u Evropi, dok je zemlja postala deponija. Prema lideru Socijalističke partije Korneliji Ninovoj, čak i ako se nađe rešenje za “perničku krizu”, Vlada ne zna šta će se desiti sa Šumenom, Slivenom, Botevgradom, Targovištem i Lovehom.

„Neuspeh Borisova više nije unutrašnji. Ovo je neuspeh u pogledu evropske budućnosti Bugarske. Sada je vreme ne samo da zahtevamo promene smenom Borisovljevog kabineta, već i da izgradimo alternativu koju ćete videti u našem programu. Reč je o globalnoj viziji razvoja zelene ekonomije, zelenih gradova i konkretnim mjerama u svakoj od tri oblasti – zagađenom vazduhu, smeću i rešenju problema upravljanja vodama u Bugarskoj“, rekla je Ninova.

Da bi predlog glasanjeo poverenju Vladi uspeo, mora dobiti podršku najmanje 121 poslanika./ ibna