Bugarska osudila krijumčara migranata na 6 godina zatvora zbog utapanja šest Iračana u Dunavu

Bugarska osudila krijumčara migranata na 6 godina zatvora zbog utapanja šest Iračana u Dunavu

Bugarski sud osudio je krijumčara migranta na šest godina zatvora zbog utapanja šest Iračana koje je, u neupotrebljivom brodu, pokušavao prebaciti iz Bugarske u Rumuniju preko Dunava.

Krijumčar migranata, identifikovan u izjavi bugarskog tužilaštva od 28. maja samo inicijalima SM, ​​izjasnio se krivim po optužbama prema Krivičnom zakoniku.

Incident se dogodio u septembru 2016. godine, a krivične prijave protiv trgovaca ljudima podnesene su u februaru 2019. godine.

U saopštenju Tužilaštva navodi se da je u avgustu 2016. nekoliko porodica iračkih građana doputovalo u Istanbul, u Tursku, planirajući prelazak preko Bugarske i Rumunije, a krajnja namera im je bila da se domognu Nemačke. U grupi je bilo 10 ljudi, uključujući odrasle i decu.

Grupa je stigla do sela Bukovets u bugarskom okrugu Vidin, gde su u jednoj kući proveli 10 dana i čekali pogodan trenutak da ih neko preveze preko Dunava do Rumunije.

Uveče 8. septembra migranti su odvedeni na obalu reke u blizini dva sela u okrugu Montana. “SM” je tamo čekao, na čamcu koji je sam izgradio i koji je imao motor od pet konjskih snaga.

“SM”, koji nije imao potrebne dokumente za upravljanje plovilom, rekao je izbeglicama da se ukrcaju na čamac, iako je njihov broj premašio kapacitet putnika. Brod je naišao na poteškoće dok se motor gasio zbog zaplitanja u ribarske mreže.

Zbog onoga što se u tužilačkom spisu opisuje kao nesposobnost SM, brod se nagnuo i počeo da se puni vodom i tone, a putnici su padali u rijeku. U tom trenutku, još jedan čamac koji je vozila nepoznata osoba, uspeo je izvući troje putnika iz vode i ostaviti ih na ostrvu Dobrina. Još jedn migrant je spašen a preostalih šest je nestalo pod vodom.

SM se vratio na bugarsku obalu i te noći je otišao u Srbiju, a zatim otišao kod prijatelja u Španiju.

Nasukani na ostrvu, preživeli putnici su počeli da dozivaju u pomoć a spasili su ih ribari.

Predraspravni postupak je pokrenut, navodi se u izjavi tužioca.

Nakon nesreće pronađeno je pet tela na različitim mestima, troje dece i dva mladića, koje su identifikovali rođaci. Telo dvogodišnje ćerke jedne od migrantskih porodica nije pronađeno, navodi se u saopštenju./ibna