Bugarska: Pandemija bi mogla da odloži povratak SU-25 za dva meseca

Bugarska: Pandemija bi mogla da odloži povratak SU-25 za dva meseca

Očekuje se da će se prvi popravljeni SU-25 vratiti u Bugarsku krajem jula 2020. godine, mada je vrlo verovatno da će doći do dvomesečnog kašnjenja zbog pandemije koronavirusa.

Bugarsko Ministarstvo odbrane potpisalo je 14. decembra 2018. godine ugovor o „obnovi upravljivosti i zameni osam zastarelih komunikacionih i navigacijskih uređaja u avionima SU-25“. Ugovor ukupno iznosi 42.185.620 evra i potpisan je sa beloruskom kompanijom 558 Aviation Repair.

Period modernizacije aviona je 11 meseci od polaganja avansa. Novac je Ministarstvo odbrane prebacilo krajem juna 2019. godine, pa se očekuje da će se prva letelica vratiti nakon popravka krajem jula 2020. godine.

U roku od sedam meseci od povratka prvog Su-25, preostalih 7 aviona vratiće se u Bugarsku. Garancija na vazduhoplov iznosi 300 sati leta i / ili dve godine, šta god prvo nastupi. Ugovor takođe uključuje isporuku potrošnog materijala, obezbeđujući rad svakog od aparata tokom jedne godine.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ugovor sproveden kako je i planirano, ali nije isključilo odlaganje do dva meseca zbog pandemije koronavirusa, što je uticalo na povratak prva dva SU-25.

Avion SU-25 je jedino sredstvo Ratnog vazduhoplovstva za odbrambene misije, pružanje vatrene podrške kopnenim i mornaričkim snagama, u skladu sa Programom za razvoj odbrambenih sposobnosti Bugarske Vojske za 2020. godinu

SU-25 je jednosedni borbeni avion koji je Sukhoi napravio u Sovjetskom Savezu i predstavljen je 1981. godine. Učestvovao je u mnogim vojnim sukobima, uključujući Avganistan i Severnu Makedoniju. Avion je ušao u službu bugarskih vazduhoplovnih snaga dok je Bugarska bila član Varšavskog pakta. / Ibna