Bugarska: Parlament će raspravljati o vetu predsednika na odredbe zakona o vanrednom stanju

Bugarska: Parlament će raspravljati o vetu predsednika na odredbe zakona o vanrednom stanju

Predsednica bugarskog parlamenta Tsveta Karaiancheva sazvaće vanredno zasedanje Narodne skupštine na kome će se raspravljati o odredbama zakona o merama i radnjama tokom vanrednog stanja, na koje je predsednik stavio veto.

O vetu će se takođe glasati na vanrednom sastanku Odbora za pravna pitanja.

Bugarski predsednik Rumen Radev u nedelju je uložio veto na određene odredbe Zakona o merama i radnjama tokom vanrednog stanja, koje je odobrila Narodna skupština.

Prema Radevu, formulacija “lažne informacije o prenošenju zarazne bolesti” direktno utiče na slobodu izražavanja i širenje informacija, što zahteva određeno pojašnjenje u pogledu međunarodnih standarda o ljudskim pravima u vanrednim situacijama.

Predsednik Bugarske takođe Zakon vraća Narodnoj skupštini zbog dela o spekulacijama sa cenama. Radev je izjavio da „takođe ne postoji pravna osnova za različito tumačenje neopravdano visokih cena u vreme kada nije proglašena vanredna situacija i kada je ona proglašena. Također ne postoji razlika između robe i usluga čije cene ne bi trebale biti preterano visoke. Takav pristup stvara pravnu nesigurnost za nadležne organe, omogućava subjektivnu prosudbu revizora i stvara uslove za administrativnu samovolju“.

Predsednik takođe izražava zabrinutost zbog ometanja slobodnog kretanja roba i usluga unutar Evropske unije, kao i zbog činjenice da se ne prevazilaze strahovi od preterivanja i kršenja principa proporcionalne zastupljenosti./ibna