Bugarska: PDV će biti smanjen na 9% za hranu i turističku industriju od 1. januara 2021. godine

Bugarska: PDV će biti smanjen na 9% za hranu i turističku industriju od 1. januara 2021. godine

Od 1. januara 2021. stopa PDV-a u Bugarskoj biće revidirana na 9% za restorane, ugostiteljske i zabavne kompanije, koje su kategorisane u Zakonu o turizmu. O tome su se na radnom sastanku dogovorili premijer Bojko Borissov i predstavnici Bugarskog udruženja restoratera i bugarske Organizacije hotela i restorana.

Bugarski premijer naglasio je da odluka uključuje politički rizik, ali će ipak osigurati podršku ugostiteljskoj industriji posle gubitaka koji je pretrpela zbog COVID-19.

“Napravićemo izuzetak za vas, jer je po našem “nalogu” sektor i dalje zatvoren”, rekao je, sa naglaskom na reč “nalog”.

„Tako se odvijaju stvari i širom sveta. To može biti mera koja će obezbediti dobre rezultate i trajaće dugoročno. Sve je u našim rukama“, rekao je Borissov. Naglasio je da bi promene o kojima se raspravlja zbog smanjenja PDV-a značilo i da obrt i aktivnost restorana i hotela treba da budu 100%.

„U tom pogledu, naša je dužnost da ispunimo svoje obaveze. Ministar finansija bio je odlučno protiv, ali želim da ga na kraju godine demantujemo sa većim prihodom“, nastavio je Borissov.

„Obećavamo da će se to desiti na način na koji smo se dogovorili sa vama“, izjavili su predstavnici ugostiteljskih organizacija.

Tokom sastanka pomenuto je da će biti pripremljen i krizni plan, koji bi uključivao davanje kredita i grantova od strane Razvojne banke Bugarske, uz učešće stručnjaka iz turističke privrede. Ukidanje kriterijuma da kompanija nema dug prema državi za 2020. godinu takođe je stavljen na stol, kao što je traženo u raspravi o merama za rešavanje finansijskih posledica pandemije koronavirusa.

Izmene dogovorene tokom radnog sastanka sa premijerom Borisovom biće danas poslane  Parlamentarnoj grupi partije GERB u Narodnoj skupštini. / ibna