Bugarska: PDV na hranu za decu i neke druge proizvode smanjen sa 20% na 9%

Bugarska: PDV na hranu za decu i neke druge proizvode smanjen sa 20% na 9%

Odbor za budžet i finansije bugarskog Parlamenta odobrio je u drugom čitanju predlog za smanjenje stope PDV-a za određene dečije artikle.

Predlog je podneo MRF i predviđa smanjenje poreza sa 20 na 9% za hranu za bebe i malu decu, kao i pelene za bebe i druge higijenske potrepštine. Ovom odredbom stranka se nada da će pomoći u prevazilaženju negativnih demografskih statistika zemlje.

Poslanici odbora takođe su glasali za smanjenje PDV-a na hotelske i restoranske usluge, čime će se vlada boriti protiv negativnih ekonomskih posledica u industriji koja je najviše oštećena epidemijom COVID-19.

Prodaja knjiga takođe će biti oporezovana po nižoj stopi.

Predlog Ujedinjenih patriota, koji predviđa niži porez na usluge turističkih agencija, kao i bezalkoholna pića poput vina i piva, nije odobren.

Međutim, nisu zadovoljni ugostiteljstvom. „Neki noćni klubovi, koji nemaju hranu na svom meniju, ostaju izvan okvira ovog zakona. U isto vreme, pragovi socijalnog osiguranja se podižu na 800 leva, a samo deo osoblja sa niskim kvalifikacijama može ostati 610 leva. Biće izuzetno teško i komplikovano za njih da prežive, jer će odmah biti zatvoreni“, rekao je Atanas Dimitrov, zamenik predsednika bugarske Organizacije hotela i restorana.

Prehrambena industrija je takođe zatražila stopu od 9% PDV-a na pivo i vino kako bi neprehrambene kompanije takođe mogle da imaju koristi od ovih mera.

“Ovo je mera koja će samo delimično nadoknaditi velike gubitke do sada u zatvorenoj industriji i neadekvatna je”, rekao je on nakon sastanka Valerij Simeonov. Prema njegovim rečima, u snižene stope trebalo bi da budu uvrštena i alkoholna pića. „To su uglavnom bugarski proizvodi. Na taj način podržali bismo domaću proizvodnju“, rekao je on. / ibna