Bugarska: Plevneliev smatra da Radev ne razume šta znači biti predsednik

Bugarska: Plevneliev smatra da Radev ne razume šta znači biti predsednik

Bivši predsednik Bugarske Posen Plevneliev komentarisao je u stanje  i političko kretanje u zemlji, optužujući sadašnjeg predsednika Rumena Radeva da nije postupio u skladu s Ustavom.

„Situacija je komplikovana na više načina. Osim iskrenog protesta građana, postoje i političari koji imaju interes da se nekoliko meseci ne održavaju redovni izbori, jer će im biti teško da uđu u parlament. To su Maja Manolova, Slavi Trifonov, Cornelia Ninova. Ako se vratimo u prošlost, to su ljudi koji su prepoznali Orešarovu vladu. Interes mnogih oligarha koji žele da izazovu haos takođe se moraju uzeti u obzir“, rekao je Rosen Plevneliev, predsednik Bugarske od 2012-2017, u intervjuu Bugarskom nacionalnom radiju.

Prema njegovim rečima, „veliki problem je osećaj nepravde prema ljudima, ali i nedostatak predsednika. Rumen Radev ne razume šta znači biti predsednik Republike i samo sledi ambicije za vlast“.

Plevneliev je opisao loš i razuman izbor za Bugarsku:

„Loš izbor je da Bojko Borisov podlegne pritisku i podnese ostavku kada se interesi i apetiti predsednika i stranaka isprepliću. Ako se to dogodi, protest će biti upućen Generalnom tužiocu. Rumen Radev formiraće marionetsku vladu, biće uspostavljen novi Kostinbrod. GERB, čak i ako ostane prva politička snaga, biće znatno oslabljen. Parlament će biti fragmentiran i imaće malu većinu. Logičan izbor je da predsednik počne da deluje kao predsednik svih Bugara – da pozove demonstrante, sindikate, javne ličnosti da zajedno rade na pronalaženju rešenja za pravedniju Bugarsku. Stranke će se pripremiti za izbore i moći će očistiti sve zakulisne interese, a pomiriće se s mladima. U predsedničkoj instituciji i kabinetu mora se formirati javno veće”, rekao je Plenveliev.

Bivši predsednik Rosen Plevneliev siguran je da “postoji rešenje, promena je moguća. Demonstranti bi trebali biti specifičniji u svojim zahtevima. Neki igrači će imati koristi od vanrednog stanja i stanja haosa“.

Prema njegovim rečima, predsednik Rumen Radev nije radio u skladu sa Ustavom, jer „nema pravo da zahteva ostavku premijera i glavnog tužioca; ovo pravo pripada Skupštini, odnosno Vrhovnom sudskom savetu“./ ibna