Bugarska: Počeo popis stanovništva, trajaće do 3. oktobra

Bugarska: Počeo popis stanovništva, trajaće do 3. oktobra

Popis stanovništva u Republici Bugarskoj počeo je u ponoć i trajaće do 3. oktobra. Prvih deset dana će građani koji to žele popis obaviti sami putem interneta, a zatim će biti organizovan na klasičan način, gde će 27.000 popisivača posetiti domove onih koji nisu popunili onlajn obrazac. Taj deo popisa će biti organizovan u periodu od 18. septembra do 3. oktobra. U tu svrhu je pripremljen poseban medicinski protokol poseta koji će se odvijati od 8:00 ujutru do 8:00 uveče.

Pitanja na koja građani treba da odgovore ima 70, ali se procedura brzo i lako završava, kaže Nacionalna statistička služba – NSS, i nada se aktivnom učešću u elektronskoj fazi popisa. U prethodnom popisu u Bugarskoj – pre 10 godina, 42% građana popunilo je obrazac na internetu.

Svi oni koji su u Bugarskoj ili obično žive ovde, bez obzira da li su Bugari ili stranci, podležu popisu, objasnila je Diana Jancheva, potpredsednica NSS. Ovo uključuje tražioce azila i one koji su ga primili prema Zakonu o azilu i izbeglicama.

Što se tiče bugarskih državljana koji su van Bugarske od 7. septembra, računaće se oni koji su privremeno odsutni iz zemlje, odnosno manje od godinu dana. Bugari sa prebivalištem u inostranstvu biće navedeni u zemljama u kojima borave.

Osim stanovništva, popisom će se evidentirati sve zgrade i stanovi u njima.

Prvi popis bugarskog stanovništva održan je 1. januara 1881. godine u Kneževini Bugarskoj, dok je poslednji održan 2011. godine kada je ova zemlja bila članica EU. 2011. godine održan je prvi elektronski popis u zemlji. Prema podacima, broj stanovnika je bio 7.364.570, od ​​čega je 42% registrovano elektronskim putem. / ibna