Bugarska: Početak rada sa prirodnim gasom je vrlo blizu

Bugarska: Početak rada sa prirodnim gasom je vrlo blizu

Početak rada novog, 11 kilometara dugog, gasovoda za prirodni gas koji se proteže od tursko-bugarske granice do kompresorske stanice Strandža, planirano je za 21. oktobar, objavila je bugarska kompanija za upravljanje gasom, Bulgartransgaz.

Konkretnije, ovo je sekcija gasovoda Turski tok, koji bi trebao da snabdeva jugoistočnu Evropu ruskim prirodnim gasom preko Crnog mora i Turske.

Gasovod će nastaviti put prema Srbiji, sudeći po rečima bugarske ministarke energetike Temenuszhke Petkove.

Celi projekat, kako je saopštilo bugarsko Ministarstvo energetike, uključuje i izgradnju merne i kontrolne stanice Strandža.

Podseća se da je prošlog meseca Bulgartransgaz potpisao ugovor vredan 1,1 milijardu evra sa konzorcijumom Akad, čije je sedište u Saudijskoj Arabiji, o izgradnji gasovoda za prirodni gas, te izgradnji produžetka već postojeće mreže distribucije na Srbiju i transport prirodnog gasa u Bugarsku preko gasovoda Turski tok.

Na kraju, napominje se da će 930 kilometara duga sekcija Turskog toka preko Crnog mora, koja polazi u Rusiji a završava u Turskoj, imati dva ogranka sa godišnjim kapacitetom od 15,75 milijardi kubnih metara gasa./ibna