Bugarska podržava evropsku budućnost Severne Makedonije, rekao je Borisov Zaevu

Bugarska podržava evropsku budućnost Severne Makedonije, rekao je Borisov Zaevu

U nedelju su premijeri Severne Makedonije i Bugarske razgovarali telefonom o različitim pitanjima saradnje dve zemlje, kao i o organizaciji posete Zorana Zaeva Bugarskoj.

Prema izjavi Vlade, fokus razgovora između Zorana Zaeva i Bojka Borisova bio je Berlinski proces i uspešno zajedničko predsedavanje, što je posebno važno za jačanje regionalne saradnje i pristupanje regiona EU, kao i pripreme za predstojeći samit u novembru u Sofiji.

Zaev i Borisov su takođe razgovarali o zajedničkom podsticanju rada istorijskih odbora na pronalaženju rešenja prihvatljivih za obe strane. „Bugarska ostaje dosledna u svojoj podršci evropskoj budućnosti Severne Makedonije i zajedno sa premijerom Zaevom izrazila je uverenje da su obe strane i dalje posvećene primeni Sporazuma o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji“, navodi se u izjavi.

Dvojica premijera takođe su razgovarali o zajedničkoj saradnji u zaštiti od epidemije koronavirusa, posebno imajući u vidu bugarsko iskustvo u pružanju zaštitne opreme profesionalcima i građanima.

Zaev i Borissov složili su se da bi i države i građani trebalo da u potpunosti iskoriste mogućnosti koje su na raspolaganju za unapređenje ekonomske saradnje. / Ibna