Bugarska pokreće šesnaestodnevnu inicijativu na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Bugarska pokreće šesnaestodnevnu inicijativu na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Generalna skupština UN-a je odlukom od 17. decembra 1999. godine proglasila 25. novembar Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama u nastojanju da to istakne kao glavno globalno pitanje. Ovaj dan ustanovile su ženske organizacije od 1981. godine, u znak sećanja na stravično ubistvo tri sestre Mirabal, političkih aktivistkinja iz Dominikanske Republike, koje je izvršeno po nalogu diktatora Rafaela Trujilloa 25. novembra 1960. godine i posvećen je svim ženama koje su pretrpele ili i dalje izložene bilo kojem obliku nasilja (fizičkom, psihološkom, ekonomskom, seksualnom itd.) širom sveta.

U Bugarskoj će se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležavati nizom inicijativa tokom 16 dana do 10. decembra, kojim se obeležava Dan ljudskih prava. Inicijativu je pokrenuo tim bugarskog Fonda za žene. Početni događaj održan je danas, 25. novembra u 18:30, onlajn premijerom prvog albuma „Večni uspesi Bugarske“. Naslovi na albumu su neke od najomiljenijih bugarskih pop i rok pesama ali stvarnosti nema muzike; naslov obmanjuje, ali svakako plijeni pažnju publike.

„Jedanaest „hitova“ zvuči na način kako ih čuju milioni žena u Bugarskoj i na način na koji ih nisu čuli na radiju, na primer. Oni su monolozi silovatelja svojim ženskim žrtvama. Izvode ih glumci, ali reči su autentične. Izrazi su ponižavanja i izrugivanja žena, koji pokazuju kako se ljubav ponekad pretvara u agresiju. Tekstovi opisuju slučajeve različitih vrsta nasilja. Nažalost, svako može u njima da vidi odraz nekog svog poznanika ili prijatelja“, rekla je Gergana Kučeva, portparolka bugarskog Fonda za žene. U posebnom slučaju, snimci će se naći na Facebook stranici organizacije i biće dostupni za reprodukciju na mreži, a biće objavljeni i na vinilu.

Misija ovog projekta je da osvetli sumornu statistiku – svake dve nedelje, dok sluša slične monologe, ubije se jedna žena. Svake godine više od milion žena u Bugarskoj svih starosnih grupa postaju žrtve nasilja. Na desetine Bugarki svake godine ubiju njihovi sadašnji ili bivši muževi ili partneri i pandemija nazvana nasiljem nad ženama.

Bugarski fond za žene želi da skrene pažnju društva na još jedan zabrinjavajući događaj – slučajevi nasilja nad ženama često se potcenjuju, prećutkuju i čak tolerišu. Da li je stvar u mentalitetu, vaspitanju ili nedostatku empatije? Koji god razlog bio, verovatno bi se mogao prevazići voljom i naporima svih nas. / ibna

Izvor: BNR